Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, mam problem z moja bunią.... Samochód przez ostatni rok bardzo mało używany, przepalany od czasu do czasu. Podjechałem ją na myjnie i kiedy wjechałem na stanowisko nagle zgasła, ale bez żadnego komunikatu. Nie wiem czy to zbieg okolicznoci czy nie, ale sekundę przed zgasnięciem nacisnąłem przyciski zamykania szyb żeby mieć pewnosc ze mi woda nie wleje sie do srodka. Samochód zgasł i juz nie dal sie odpalic. Sprawdziłem paliwo czy wyplywa z filtra i wszystko z paliwem jest ok.

Samochod podłazylem pod kompa i wyszedł mi taki blad:

7760 capacitor voltage 2 for cylinders 4,5,6

voltage to low

sprawdzalem w kodach bledow i wyszlo ze jest to wina kondensatora sterowania wtryskow 4,5,6.

samochod kreci ale zaraz po odpalenia gasnie, nie jest w stanie pracowac nawet pol sekundy. kiedy odlacze wtyczke z ktoregos z wtryskow 4,5 lub 6 to odpali, ale chodzi jak traktor.

sprawdzalem parametry live w Inpie podczas krecenia i napiecie kondensatora dla cylindrow 1,2,3 rosnie, natomiast dla cylindrow 4,5,6 jest caly czas 0.8V.

cisnienie paliwa na szynie rosnie do ok 300 bar, cisnienie pompki progowej ok 4 bar.

mieliscie juz kiedys do czynienia z takim bledem? czy ten kondensator znajduje sie w sterowniku silnika? jakies sugestie co robic?

Opublikowano
Czy ktoś sie orientuje czy taki kondensator można wymienić? Macie może schemat takiego sterownika? Auto jest z 1999 roku.