Skocz do zawartości

320d 150km klapa gasząca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie proszę o porady bądź podpowiedź czego się czepić. Klapa gasząca działa normalnie tzn prawidłowo ale w inpie pojawiają się błędy:

3FB1 3FB1 (0102) air flow meter

42C1 42C1 oil-pressure indicator lamp

3F62 3F62 (0500) speed sensor signal ueber CAN

3F01 3F01 (0237) boost pressure sensor

Po odłączeniu klapy gaszącej błędy znikają i nie pojawiają się. Jeśli chodzi o czujnik ciśnienia doładowania to wiem, że jest w sumie obligatoryjny i miałem go zawsze przy klapie gaszącej ale dlaczego pojawiły się pozostałe 3? Przepływomierz daje poprawne wartości sprawdzałem pod obciążeniem. Bardzo proszę o pomoc.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tak jest w niektórych autach, w moim też tak było. Po prostu klapa opóźnia gaszenie. Komputer oczekuje, że ciśnienia już nie będzie a klapa powoduje że jeszcze jest. Jako że mi bardziej zależało na zgaszeniu auta w automacie w przypadku zapętlenia, to zrezygnowałem z mega delikatnego gaszenia na rzecz braku błędów, bo powodowały u mnie check engine. Gasi się mniej delikatnie, ale rejestr jest czysty. Tandolf ustawił elektronikę git, jest delikatniej ale bez błędów.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano

Większość błędów można się pozbyć, trzeba jedynie domontować przekaźnik pod kierownicą. W ten sposób nie tylko komputer silnika będzie miał podtrzymany sygnał 12v po kluczyku, ale pozostałe moduły w aucie także. Dzięki temu błędy związane z komunikacją nie pojawią się. Można też łatwiej, nie podpinać przewodów niebieski i biały z modułu, w ten sposób rezygnujemy z podtrzymania sygnału dla ECU, przepustnica działa, silnik troszkę mniej łagodnie gaśnie, ale mimo wszystko o niebo lepiej niż w serii.

Jeśli ktoś chciałby domontować sobie przekaźnik, to potrzeba taki zestaw:

http://i.imgur.com/tIWYkrl.jpg

Ważne, żeby podstawka miała diodę prostowniczą.

Poniżej instrukcja dołożenia przekaźnika:

Jak masz kostkę od przekaźnika, to czerwony kabel na wstępie, albo zaizoluj, albo obetnij przy samej kostce. Zostanie wtedy 4 kable przy przekaźniku. Niebieski i żółty to będą kable załączające, a biały i czarny sterujące tym przekaźnikiem. Teraz trzeba odkręcić osłonę pod kierownicą, zarówno tą nad pedałami jak i tą zaraz przy kierownicy. Trzeba też standardowo otworzyć puszkę z komputerem silnika. Na początek wrócimy do tego co być powinno w serii, czyli kabel przy ECU, który trzeba było wcześniej przeciąć, teraz zlutuj i zaizoluj. Przedłuż i podciągnij pod kierownicę te dwa kable wychodzące z modułu, co są podczepione do gniazda na boku modułu (niebieski i biały kabel). Możesz też podciągnąć trzeci przewód z masą pod kierownicę, albo zrobić tak jak ja, czyli znaleźć gdzieś pod kierownicą punkt masy przykręcony do karoserii i tam się wlutować. Którą opcję wybierzesz nie ważne, ważne, żeby pod kierownicą mieć przewody niebieski i biały z modułu i masę dla przekaźnika. Teraz zaczynamy podpinać kable do przekaźnika, który będzie zamontowany pod kierownicą.

1. Tą znalezioną, lub podciągniętą masę podpinasz do czarnego kabla w kostce przekaźnika

2. Niebieski kabel z modułu podpinasz do białego kabla w kostce przekaźnika

Po tym etapie przekaźnik ma już podpięte sterowanie, zostało podpiąć biały kabel z modułu, i dwa z przekaźnika, ale o tym za chwile.

Teraz pod kierownicą znajdziesz wiązkę przewodów idących do kierownicy i stacyjki, ściągnij z niej tą otulinę i spróbuj znaleźć następujące kable:

- Gruby zielony kabel na którym pojawia się 12V w momencie, gdy włączasz zapłon na pozycję 2( zapalone kontroli ładowania smarowania itd)

- Gruby czerwono-zielony kabel, na którym jest stałe 12V bez względu na pozycję kluczyka

Teraz usuń kawałek izolacji z kabla czerwono-zielonego (stałe 12v) i dobrze podlutuj do niego przewód niebieski z przekaźnika.

Kolejny etap to przecięcie grubego zielonego kabla, który znalazłeś wcześniej, na którym pojawia się 12v w pozycji nr2 stacyjki. Po przecięciu odizoluj te dwie końcówki dopiero co przeciętego zielonego kabla I teraz podpięcie ostatnich dwóch kabli:

- biały kabel z modułu lutujesz do zielonego(dopiero co przeciętego) kabla, który idzie w kierunku stacyjki - to na nim tylko już po przecięciu pojawia się 12v po włączeniu zapłonu w pozycję 2, mimo to na tym etapie kontrolki się nie zapalają

- żółty kabel z kostki przekaźnika lutujesz dobrze do drugiego kawałka zielonego grubego kabla, który został przecięty przed chwilą i idzie w kierunku instalacji auta.

I to by było na tyle, wiem, że brzmi to skomplikowanie, ale tak na prawdę nie jest, poniżej zdjęcie, zmodyfikowanego schematu, które powinno pomóc zrozumieć o co mi chodziło:

http://i.imgur.com/siAeumZ.jpg

Jakbyś coś nie wiedział to śmiało pisz, odpowiem na pewno.

• 1 rok później...
Opublikowano
Potrzebuje moduł do że 3.0 204 KM