Skocz do zawartości

E36 Compact [316i], bezpiecznik/ światła stop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

problem następujący:

przepala się bezpiecznik odpowiedzialny m.in. za światła stop, wskaźniki temperatury i paliwa. Mechanicy nie chcieli podjąć się zadania więc próbuję sam szukać przyczyny.

Doszedłem już do tego, że na 100% są to światła stop.

Dzisiaj odłączyłem kostki od świateł stop (bocznych), bezpiecznik nie przepala się.

Czy na tej podstawie mogę wykluczyć czujnik przy pedale hamulca?

Najbardziej obstawiam trzecie światło stop, mam jednak problem ze schematem instalacji, czy wiecie jaki jest przebieg kabli? Na pierwszy rzut oka: kabel idzie do lewych świateł (patrząc z tyłu), z nich rozdziela się na prawe i na trzecie światło stop. Gdzie szukać jakiejś kostki od trzeciego światła stop? Chciałbym po kolei odłączać każde ze świateł i patrzeć czy przepala się bezpiecznik.

dzięki za odpowiedzi,

pozdrawiam :)

Opublikowano

Chciałem zdjąć plastiki wokół tylnej klapy ale to nie takie proste. Pod gumową przelotkę nie ma w sumie jak zajrzeć. Przy wejściu są spięte, w środku rozdzielone i przy wyjściu znowu spięte. Jedną mam naderwaną ale na pierwszy rzut oka kable w środku są całe.

Edit.

Bezpiecznika już nie przepala. Odpiąłem kostki od świateł stop, posprawdzałem żarówki, włożyłem nowy bezpiecznik. Przestał działać jeden led trzeciego światła stop, ale przynajmniej działają te boczne.