Skocz do zawartości

[E61] 525d wymiana akumulatora, adaptacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:search: :search: :search: :search: :search: :search: :search: :search: :search: :search:

W moim BMW pada akumulator. Mój stary aku to exide agm900. Nie wiem czy była adaptacja/programowanie i nie wiem jaki był w oryginale. Wydaje mi się że aku ma z 4 lata. Po diagnozie 32% sprawności. Zapadła decyzja - wymieniam, bo i z ele. w samochodzie dzieją się cuda (słabo pali, kluczyki padły - zero reakcji po przyciśnięciu, nie ryglują się dzwi po ruszeniu a ryglowały...) i liczę że po wymianie aku przynajmniej część usterek ustąpi.

Więc czytam i magluje różne tematy, wątki, fora, ale im więcej czytam tym większe wątpliwości mam odnośnie jaki aku i co zrobić aby wymienić.

Samochód od niedawna, wydatków cała kupa to aku może uda się taniej i bez AGM się obędzie?

Dane auta: e61 525d (163KM) z 2005 r. raczej uboższa wersja (bez start-stop, zwykła navi business - mały ekran, jedno dvd bez cd, lusterka nie składane, nivo)

Pytanie:

1. Czy mogę wymienić na zwykły (tańszy) nie AGM?

2. Jaki akumulator?

Mój faworyt (podobno varta dostarczała na pierwszy montaż):

a) VARTA BLUE Dynamic G3 12V 95Ah 800A 353x175x190mm około 420zł

Zastanawiam się nad:

b) BOSCH SILVER S4 95Ah 800A P+ 0 092 S40 130 około 420zł

c) Centra Plus 95Ah 800A CB950 około 460zł

d) Exide Excell EB950 12V 95 Ah / 800 A około 480zł

e) A może coś polskiego? np. JENOX GOLD 95AH 820A P+ około 340zł

3. No i najważniejsze pytanie: Jeśli wymienię stary aku AGM na zwykły aku, sam, bez podłączania prostownika czy podobnego urządzenia, bez adaptacji, bez programowania, po prostu zwykła czynność fizycznej wymiany akumulatora, to czy uda się odpalić auto i dojechać następnego dnia do kodowania?

Może komuś się przyda - znalazłem taki link do filmu (nie mój) jak wymienić aku:

Poszukuje wszelkich materiałów o bmw e60/e61, filmów, poradników, artykułów, zdjęć, plików, tapet...itp ... Jeśli ktoś z was ma ciekawe materiały proszę o info na pw (po weryfikacji wrzucę na bloga z dopiskiem twojego niku). Z góry dzięki.

Link do bloga patrz obok - moja strona www.

Opublikowano

Napewno nie zaszkodzi podpiąć prostownik na czas wymiany.

Odnośnie akumulatorów zapytaj , bądź poczytaj na elektroda.pl.

Nie musi być AGM. Ja bym brał VARTE.

Opublikowano

no tak tylko mój prostownik wygląda tak:

THR549

http://www.avde.pl/images/urz0372.jpg

myślisz że wystarczy?

Poszukuje wszelkich materiałów o bmw e60/e61, filmów, poradników, artykułów, zdjęć, plików, tapet...itp ... Jeśli ktoś z was ma ciekawe materiały proszę o info na pw (po weryfikacji wrzucę na bloga z dopiskiem twojego niku). Z góry dzięki.

Opublikowano

Ten prostownik ma prąd wyjściowy skuteczny 4A czyli starczy.

Dzięki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.