Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym się poradzić, czy takim filtrem (http://www.knfilters.com/search/product.aspx?prod=57-0206 +olej K&N do niego), przede wszystkim nic nie popsuję (spadek mocy, nagłe awarie itp.) w E36 Coupe M43B16, wszystko seria, prawdopodobnie brak katalizatora, nie sprawdzałem, ale na przeglądzie spaliny wychodzą nie za czyste, które wskazują na jego brak. Nie mam zamiaru robić z tego silnika rajdówki, chciałbym wymienić, żeby pod maską ładniej to wszystko wyglądało :D i może jakiś fajny dźwięk by doszedł (za jakimś tłumikiem też się będę za jakiś czas rozglądał, oglądałem kilka wstępnie i ekonomicznie to nowy Ulter ~700 zł, jakościowo to Eisenmann za ~2500, ale to na inny temat), jeśli chodzi o moc to ważne, żeby nie zamuliło go do 3 tys. obrotów, przeważnie do tylu jeżdżę, fajnie by było jakby z 5 KM dorzucił. W planach chodzi mi po głowie M52B28, ale to jeszcze na spokojnie, muszę przemyśleć, czy chcę prawie wszystko wymieniać (dopiero co kupiłem nowe hamulce bębnowe ATE na tył, a musiał bym przejść na tarcze), prościej pobawić się w taki mini tuning :mrgreen: , w dodatku silnik bez zarzutu chodzi.

Opublikowano
Na pewno zamuli, jeśli nie doprowadzisz do niego dolotu zimnego powietrza i odseparujesz go od gorącego powietrza z komory silnika Jeśli chcesz filtr sportowy to zainwestuj w k&N ale wkład w ori obudowę daje lepszy efekt . Zrobisz jak uważasz. :cool2:
Opublikowano
Na pewno zamuli, jeśli nie doprowadzisz do niego dolotu zimnego powietrza i odseparujesz go od gorącego powietrza z komory silnika Jeśli chcesz filtr sportowy to zainwestuj w k&N ale wkład w ori obudowę daje lepszy efekt . Zrobisz jak uważasz. :cool2:

W zestawie jest rura doprowadzająca zimne powietrze pod sam stożek, ale osłony brak. Na stronie K&N podałem dane samochodu i taki zestaw wyskoczył, jest z nim ilustrowana instrukcja montażu w E36. Dostępny jest taniej niż wychodzi z przeliczenia na stronie K&N.

A może wkładka http://www.knfilters.com/search/product.aspx?prod=33-2733, w opisie ma, że podnosi przyspieszenie i moc, stożek tylko moc, więc może wkładka nic nie pogorszy a polepszy ? Wkładka w dodatku jest tańsza, co myślicie ?

Kupiłem tą wkładkę, cena 214 zł. W zestawie z wkładką są naklejki K&N, będzie bajer pod maską :D :8) .

Opublikowano

Filtr zamontowany, pasował idealnie, myślę, że wpłynął pozytywnie na przyspieszenie w dolnych obrotach, szybciej reaguje na gaz i płynniej przyspiesza, ale oczywiście nie są to ogromne różnice. Wkładka najwięcej powinna dawać przy obrotach od około 4 tys., ale póki co nie sprawdzałem.

Aktualizacja: po modernizacji układu zasilania powietrzem (opis http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=68&t=314355&p=2315831#p2315831), zdecydowana poprawa w przyspieszeniu w całym przedziale obrotów, jakbym się przesiadł na większy silnik :D .