Skocz do zawartości

E46 325CI wymiana wahacza wzdłużnego/piasty/zwrotnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Byłem ostatnio na geometrii po wymianie amortyzatorów i sprężyn z tyłu i wystąpił problem. :shock: Mianowicie nie można ustawić prawego koła ponieważ maksymalne schowanie koła jest na pograniczu skali w ustawieniach przyrządu do tego przeznaczonego. Przód koła z tyłu jest za bardzo na zewnątrz a na tych śrubach pod progiem już nie ma możliwości go schować. Gość który to robił mówił że pewnie było uderzenie i został skrzywiony wahacz/piasta/(jak zwał tak zwał) i trzeba wymienić.

Moje pytanie takie: Jest możliwe skrzywienie tego? Szukać przyczyny gdzieś indziej? Co trzeba wymienić jeśli kupię inny wahacz, jakie tuleje?

Proszę o podpowiedzi bo nie chce na darmo wymieniać wszystkiego gdzie w lecie były wymieniane tuleje i łożyska.

Opublikowano

Wahacz skrzywiony? Bardzo ciężko, wydaje mi sie że po kolizji bardziej mogło przeciągnąć kołyskę, wszystko zależy gdzie auto oberwało.

Na początek może spróbuj na innej geometrii i zobacz czy wersja sie powtórzy.

Opublikowano
Geometria była robiona starym sposobem z laserem i nową maszyną hunter, na obu nie dało się zrobić prawego tyłu, wychodziło prawie poza skale.