Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przesiadlem sie wlasnie z E91 320d automat na E91 330xi automat i mam nastepujace uczucia z jazdy:

- samochod wydaje sie ciezki

- start z miejsca jest bardzo powolny

Teraz troche wiecej szczegolow:

- szczegolnie czuc to przy starcie z miejsca. Przyzwyczajony jestem, ze lekko naciskam gaz i samochod jezdzie - tutaj stoje w miejscu. Dodatkowo poprzedni skrecal lekko, tutaj jakby tak ciezko, jakbym mial samochod napakowany olowiem :)

- to jest dziwne, poniewaz lekkie wcisniecie gazu (j.w.) nie powoduje nic, jak wcisne mocniej, to na 1 rusza baardzo powoli, jak tylko zapnie 2 to musze odejmowac gazu, bo juz jedzie za szybko, tzn. szybciej niz chcialem pojechac przy ruszaniu

Pytanie, czy to tylko brak przyzywczajenia? Kwestia ciezszego silnika i napedu 4x4? Czy cos jest nie tak? Moze ktos w swoim zyciu przesiadl sie juz z dokladnie tych silnikow i moglby cos wiecej powiedziec?

Z gory dzieki.

Opublikowano

Przesiadłem się z e46 320d 150 KM na e61 530xi 258 KM i nie miałem takich odczuć. (podobno napęd 4x4 zabiera w odczuciu około 25% mocy w stosunku do ośki). Pamiętaj, że przesiadłeś się z silnika z turbo na silnik wolnossący. Trzeba się przyzwyczaić. 330xi musi być szybsze, tylko odczucia z jazdy są zupełnie inne, auto jedzie jak wejdzie na obroty, diesel ciągnie szybciej z dołu. Benzynkę trzeba trochę przypiłować w kierunku czerwonego pola.

Druga opcja jest taka, że masz popsute auto.

Opublikowano

No wlasnie wyglada to tak jakby 1 w skrzyni miala jakis specjalny tryb "nie jechania"? Moze update softu trzeba zrobic?

A nie miales zadnych odczuc co do ciezkosci samochodu?

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam,

po wymianie oleju we wszystkim co sie dalo (silnik, skrzynka xdrive, tylny most) jest zdecydowanie lepiej i wydaje mi sie, ze teraz jest dobrze. Samochod jezdzi jak powinien.

Mozemy zamykac temat.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie w asb już był lekki szlam czy mylę się? jaki masz przebieg?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

A nie, w skrzyni jeszcze nie zmienilem. Podobno olej w porzadku, bez opilkow, ladny (niespalony) nadajacy sie do wymiany. Na razie czekam na termin do Lomianek.

Przebieg ~230k km.

Opublikowano

Xdrive dużo zabiera mocy, jego reakcja jest sporo wolniejsza niż np. takiego Quattro.

Miałem to samo jak przesiadłem się z E90 po chipie na 220 koni (klekot N47) na X1 po chipie 260 koni (N47 biturbo) z X-drive. X1 start ma fatalny w porównaniu do E90, ale jak już wejdzie na obroty to zamienia się w pocisk.

Pozdro