Skocz do zawartości

soft do 330

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dalem ostatnio moja 330d E46 na przeglada i przy okazji chcialem, zeby mi zrobili spryskiwacze reflektorow, ktore po prostu nie dzialaly. Facet mi powiedzial, ze komputer mu pokazuje jakies bledy u musi wgrac nowszy/inny soft do komputera, ktore nie ma i czeka az mu go wysle od Fus'a..

Czy ktos z Was wiec moze o co tutaj chodzi ? Jaki soft od potrzebuje ? Moze ma go kos z Was ?

dzieki za wszelkie odpowiedzi

KACPER

Opublikowano

Po pierwsze odpisz czy auto wstawiłeś do autoryzowanego serwisu na przeglą, czy też raczej do drugorzędnego warsztatu.

Po drugie z Twojej wypowiedzi nieodpowiada mi za bardzo podejście goscia do przedstawienia Tobie problemu.

Według mnie, jeżeli komputer wykazuje jakieś błędy to należy szukać przyczyny ich wystąpienia, a nie jak to można powiedzieć pałą narzucić inne oprogramowanie.

Faktem jest że np dla wymiany przepływki wypada sprawdzić czy aby wszystko mieści się w parametrach właściwych i ewentualnie dla prawidłowej weryfikacji tych danych przez sterownik wgrywać odpowiedni soft dla właściwej pracy silnika. Ale tylko w podobnych przypadkach.

Jeżeli na Twoim obecnym sofcie wszystko było w porządku i nic nie było wymieniane na nowe lub inne, to nie ma narazie potrzeby wgrywania innego softu.

Zgodzę się ze zmianą softu w przypadkach, kiedy silnik traci na mocy, co jest odczuwalne, komputer nie wykazuje błędów i mechanik jest pewny sprawności wszystkich urządzeń i przyrządów mierniczych, a wywnioskować to może na podstawie odczytywanych parametrów w trakcie pracy silnika. Wkońcu przecież wszystko się zużywa. Ale jeszcze raz powtarzam, nie powinno się zmieniać oprogramowania celem usunięcia wykazywanych błędów. Są to błędy jakie sterownik wykrywa w podzespołach silnika i je należy najpierw dokładnie zweryfikować.

Opublikowano
  • Autor
Po pierwsze odpisz czy auto wstawiłeś do autoryzowanego serwisu na przeglą, czy też raczej do drugorzędnego warsztatu.

Przede wszystkich auto wstawilem do "zwyklego" warsztatu, ktory polecil mi znajomy - czego coraz bardziej zaczynam zalowac.

Koles powiedzial, ze komputer pokazywal jakies blady. On wyslal te bledy do BMW Fus i Ci powiedzieli, ze wysla mu nowy soft do wgranie bo ten ma bledy.

Tyle wiem..

KACPER

Opublikowano

Nie znam tych błędów, które zostały wysłane. Ale jeżeli komputer jakieś błędy rejestruje to nie w wyniku tego że sam soft padł.

Błędy które sterownik rejestruje są wynikiem odczytów danych z urządzeń mierniczych przy silniku i jesli są one uważane jako błędy to należy je usunać a nie dostosowywać oprogramowanie do nich.

Zanim gdziekolwiek uderzysz ponownie spróbuj poczytać ten temat.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=29414

Opisałem tu pewną dolegliwość której nawet serwisy do tej pory nie znają w tych typach silnika i może ona mocno wpływać na dane z urządzeń mierniczych silnika.