Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Serdecznie

Jestem kompletnym laikiem wiec prosze o wyrozumialosc

Moj silnik to N52B25

Zauwazylem iz smierdzi mi palonym olejem w aucie . Otworzylem maske i zauwazylem mokro (olej? ) i na odpalonym silniku dym (zapewne kapie na jakas rozgrzana czesc)

Czy to wyglada na uszczelke pokrywy zaworow czy to juz uszczelka pod glowica.

IMG_0529.jpg

IMG_0530.jpg

IMG_0531.jpg

IMG_0532.jpg

Z gory dziekuje za pomoc :)

Opublikowano
Pierwsze co wypada zrobić to umyć porządnie silnik będziesz miał pewność z jakiego miejsca jest wyciek i diagnozę postawisz Sam . Ja UPG bym wykluczył na foto wiele nie widać więc myślę że szkoda zgadywać :D
Opublikowano
Kolego, raczej uszczelka pod pokrywa, musisz zdjąć obudowę plastikową i zobaczysz. Uszczelka pod głowicą cieknie troszkę niżej . Jeśli w tym silniku jest z tylu vacum pompa to z niej tez może lecieć.
Opublikowano
kolego slowa klucze to odma, pokrywa zaworow, obudowa filtra oleju i pompa vacuum. W tych miejscach lubi sie lac (nie wiem czy we wszystkich silnikach). Wystarczy ze kapnie albo pasek narzuci na wydech i czujesz to co czujesz.
Opublikowano
Kolego miałem ten sam problem z zapachem oleju w aucie i okazało się ze nie szczelna była vacuum pompa, z której kapało porsto na rozgrzany układ wydechowy,wymienili mi uszczelki i juz jest ok