Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, wymieniłem webasto (stare brak komunikacji) problem polega w tym, ze webasto sie nie uruchamia przy niskich temperaturach (termistor pokazuje dobrą temperature) ani przez navi w inpie wszystko jest ok zadnych bledow, jak sie uruchomi przez inpe to dziala. Jakies pomysly?
Opublikowano

podłączę się do tematu.

kupiłem e 39 touring i od "nowości"(u mnie)nie działało webasto.

Po dwóch latach stwierdziłem,że jeżeli jest to ma działać.

Kupiłem webasto, dziś wymieniłem i...niespecjalnie działa.

TZN. z panelu, po ustawieniu godziny włączenia,miga tylko lampka(wiatraczek) i nic poza tym.

Pilotem w ogóle żadnej reakcji.

Gdy jadę i zatrzymam pojazd na miejscu postoju, po wyłączeniu silnika, przez około minutę słuchać dźwięk przypominający pracę silniczka.(żadnego charakterystycznego "dudnienia" ani spalin).

Po minucie wyłącza się. gdy otworzę pojazd pilotem-włącza sie ponownie na minutę silniczek i nic poza tym. Gdy zamki są otwarte i po rzeczonej minucie wyłączy się, wystarczy, że otworzę drzwi lub bagażnik i ...włącza się silniczek. Gdy się wyłączy wystarczy gdy wyłączę przyciskiem światło wewnątrz pojazdu...włącza się silniczek.

Grzecznie pytam:

1. jaka cholera?

dlaczego nie działa webasto?

Czy ktoś może mi udzielić podpowiedzi?

Opublikowano
Czy inpa to "pokaże "?

Moim zdaniem nie, ale mogę się mylić.

Inpa może pokazywać błędy np. świecy żarowej, pompki wody itp, ale diagnozuje je właśnie sterownik Webasto. Jak jest uszkodzony to może pokazywać błędy których nie ma, i tak jest w większości przypadków (w moim też tak było).

Opublikowano
przy takich objawach inpa może sie wcale nie połączyć, sprawdź w zegarach czy niema błędu k-bus zwarcie do masy

Jestem zielony....

Co to znaczy i jak to sprawdzic?