Skocz do zawartości

BMW E46 1.8Ci - wydobywająca się para i temperatura silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuje pomocy odnośnie diagnozy lub działań jakie mogę zrobić przy usterce w mojej E46 .

Auto jest po kolizji, ściągnięte z Niemiec, dokładna historia i szkoda nieznana, jednak w skrócie -> silnik 1.8Ci czyli 1.9 [118km] w samochodzie uszkodzony był delikatnie przód, z części mechanicznych połamany był termostat oraz wiatrak który wymieniłem, po odpaleniu auto pracuje ładnie jednak po 15 minutach w koło termostatu wydobywa się para a wskazówka temperatury na zegarach zaczyna przekraczać 90'.

Co mogę zrobić, co może być przyczyna, co proponujecie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wentylator uruchamia się wtedy? Włącz klimę i zobacz czy rusza wentylator.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Wentylator nie włącza się, jednak przy zakupie był sprawdzany wiec na 100% powinien być sprawny... :/ Druga rzecz, powiedzcie mi czy przy wymianie termostatu powinienem go przy założeniu jakoś uszczelnić ? Płyn w chłodnicy cały czas jest nawet po kolizji utrzymywał się jedynie troszkę dolalem w celu uzupełnienia
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak wentylator nie dziala to do sprawdzenia modul wentylatora. Nie bylo pod termostatem metalowej uszczelki? W 2.0d jest, mogles dla pewnosci dac sylikon wysokotemperaturowy, jak cieknie spod niego to masz nieszczelny uklad, zapowietrza sie i przegrzewa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Nie było żadnej uszczelki ... :\ Cieknąć, nie cieknie, po prostu gdy auto zagrzeje się do 90' i rośnie, zaczyna w koło termostatu wydobywać się para. Dziwi mnie ze wiatrak nie włącza się i przegrzewa się, części które zostały wstawione były sprawdzane i oryginalne... Powiedzcie mi może jak poprawnie odpowietrzyć układ to spróbuje jeszcze raz waszą metoda, a co do wiatraka, jak można sprawdzić jego działanie jeszcze raz samemu w domowych warunkach ? Może to kwestia jakiegoś bezpiecznika, a może trzeba autem przejechać chociaż kawalek żeby załączył ? Jak to wyglada, co robić ???

Jeszcze raz dołączam link z filmem jak to u mnie wyglada i jakie są efekty i problem z silnikiem

https://youtu.be/9OJP7bl2MOY

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak po wlaczeniu klimy nie uruchamia sie wentylator to uszkodzony jest jego modul, bo bezpieczniki chyba sprawdziles?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL