Skocz do zawartości

320 - utrata mocy po rozgrzaniu silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukałem , szukałem na forum, ale na dręczący mnie problem nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi .

Swoją E30 320 jeżdzę już ponad rok. Eksploatowana zeszłe lato bez problemów . Problem pojawił sie w tym roku gdy na polu zrobiło sie cieplej. Zimą i wiosną nie występował . Gdy silnik osiągnie już optymalną temp. , a na zewnątrz jest naprawde ciepło spada moc , najbardziej odczuwalna w zakresie niskich obrotów , potem jest lepiej , chociaż nadal nie to co powinno być . Jest to spadek na tyle odczuwalny , że na trasie do Zakopca musiałem ciągle zjeżdzać na prawy pas na podjadach żeby nie robić zatorów . Czytałem że silnik może tracić przy wyższej temp. zew. na sprawności , ale żeby aż tak...... Jadąc nocą nie odczuwam tego mulenia.

Czy ktoś spotkał sie z takim zjawiskiem ?? Proszę o jakieś sugestje zanim udam sie do mechanika .

Pozdrawiam . Tomek

Opublikowano

Powodem moze być źle doprowadzone powietrze do silnika.

Silnik musi zasysać je z jakiegoś chłodniejszego obszaru, np. z przed chłodnicy, w żadnym wypadku z komory silnikowej.