Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czytałem różne tematy na tym forum dotyczące problemu opuszczania i podnoszenia szyb w BMW E81 ale nie znalazłem odpowiedzi na następujący problem.

Otóż dziś rano wsiadając do samochodu szyba od strony kierowcy nie chciała się opuścić ponieważ lekko przymarzła,niestety nie mogłem zamknąć drzwi więc poczekałem aż silnik się nagrzeje i szyba odpuści.Po kilkunastu minutach pomogłem szybie lekko sie opuścić i drzwi zamknąłem lecz szyba już się nie podniosła tak jak zawsze.Niestety teraz szyba jest cały czas opuszczona o te 1-1,5cm tak jak przy otwieraniu drzwi.Niestety nie działa całkowite opuszczanie i podnoszenie szyby.Od strony pasażera szyba działa prawidłowo.Nie pomaga odpięcie akumulatora na kilkadziesiąt minut.

Kod błędu który sie pojawia na desce rozdzielczej to CC-ID 261

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Nie chciałbym w ciemno zamawiać całego silniczka szyby.

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Nie wiem czy to coś da, ale może warto spróbować. W Volvo C30 miałem podobny przypadek. Rozwiązany następująco:

1. Namierzasz bezpiecznik od drzwi z niesprawną szybą

2. Pomocnik opuszcza szybę

3. W czasie gry szyba jest w ruchu wyciągasz bezpiecznik

4. Podpinasz bezpiecznik

5. Standardowe przyuczenie skrajnych pozycji (opuszczasz do końca, przytrzymujesz przycisk, zamykasz, przytrzymujesz przycisk).

Opublikowano
Nie wiem czy to coś da, ale może warto spróbować. W Volvo C30 miałem podobny przypadek. Rozwiązany następująco:

1. Namierzasz bezpiecznik od drzwi z niesprawną szybą

2. Pomocnik opuszcza szybę

3. W czasie gry szyba jest w ruchu wyciągasz bezpiecznik

4. Podpinasz bezpiecznik

5. Standardowe przyuczenie skrajnych pozycji (opuszczasz do końca, przytrzymujesz przycisk, zamykasz, przytrzymujesz przycisk).

Chyba nie za bardzo zrozumiałeś co napisałem,szyba nie działa w ogóle,także przyuczenie nie wchodzi w grę bo nie ma żadnej reakcji na przełącznik góra dół.Bezpieczniki sprawdzałem,wszystkie są ok.