Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w moim e38 735i po lifcie z 1998r w trakcie jazdy słychać od czasu do czasu stuki pochodzące z tylnej części samochodu (odgłos taki jakby coś uderzało spod kół o podwozie).Znajomy mechanik nie zauważył żadnych luzów, ani innych niepokojących rzeczy w zawieszeniu poza luzem na wale napędowym. Czy takie stuki mogą pochodzić od wału? Planuje wybrać się na diagnozę do METCOMP SP. Z O.O. W Piasecznie. Czy polecacie ten warsztat czy może ktoś w Warszawie lub jej pobliżu poleciłby inne , sprawdzone miejsce. Czy na podstawie tak krótkiego i ogólnego opisu możecie z własnego doświadczenia określić szacunkowy chociaż koszt takiej naprawy?

Ponadto spod maski dochodzi coraz bardziej słyszalny klekot (przebieg to niemal równe w tej chwili 300 000km). Zauważyłem tez nieco większe spalanie, chociaż żadnego spadku mocy czy falujących obrotów nie obserwuję. Sądząc po opisach to najprawdopodobniej VANOSY. I tu kolejne pytanie o radę. Firma MEHENKER z Rezszowa regeneruje VANOSY do mojego silnika (koszt 599pln za 2 sztuki). Czy ktoś korzystał z ich usług?

I teraz najważniejsze pytanie:

- czy ktoś wskazałby dobry serwis gdzie za rozsądne pieniądze wymontowano by z silnika te wadliwe VANOSY? (a wcześniej zdiagnozowano i potwierdzono problem, a przy okazji sprawdzono w jakim stanie są napinacze i ślizgi)). Wiem, że przed demontażem blokuje się podobno rozrząd. Następnie VANOSY wysyła się do Rzeszowa a oni w ciągu 2 dni roboczych odsyłają zregenerowane. Następnie ktoś musiałby to ponownie zamontować ustawiając rozrząd. Zależy mi zatem na tym, aby zajął się tym ktoś sprawdzony, znający się na rzeczy, godny waszego polecenie z Warszawy lub okolic.

Pzdr serdecznie

Czarek