Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
przyszła zima a ja mam problem z moją e87. Jak beemka była nowa to świetnie działał system zdejmowania mocy z kół nap. w przypadku braku przyczepności- "zamulanie". Jednak od jakiegoś czasu zauważyłem, że na śliskich odcinakch (mokre latem, zamarznięte zimą) kiedy koła tracą przyczepność , nic ich nie zamula. Jedynie po chwili wkracza do akcji stabilizacja przyhamowując jedno z kół. Po wciśnięciu na chwilę dtc nic się nie zmienia, czyli wydaje mi się , że nie działa systemik zapobiegający buksowaniu kół przy ruszaniu. Podpiąłem kompa w aso i nie ma żadnego błędu, ani dtc, ani asc, ani abs. Co może być przyczyną utraty tego przydatnego czasami systemu? Pomóżcie
Opublikowano

właśnie sprawdziłem na mocno ubitym śniegu... koła buksują w miejscu, niestety nie występuje żadne "zamulanie". W ASO BMW w Olsztynie rozkładają ręce. Twierdzą nawet, że BMW nie posiada żadnego systemu ułatwiającego ruszanie bez buksowania na śliskim (szok!). Jak proponuję sprawdzenie na jakimś ich samochodzie zastępczym, nie widzą potrzeby (szok!). Czyżby BMW schodziła na psy?

temat wciąż aktualny. Pomoże ktoś?

Opublikowano
Żadna kontrola trakcji nawet we włoskich superautach nie przeciwdziała prawom fizyki. Bez sensu jest na siłe i specjalnie testować DSC bo ono działa do pewnego momentu a potem głupieje. I jeszcze jedna moja rada, zmień serwis. Jeżeli ludzie którzy tam pracują nie wiedzą że w DSC jest system który redukuje moc przy uślizgu kół i znacznie ułatwia ruszenie na śliskim to niech wrócą do książek.