Skocz do zawartości

M Double Spoke 350 na zimę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanko,

planuję na lato większe felgi i chciałbym obecne letnie M Double Spoke 350 użyć jako zimówki, bo ładniejsze od tych co teraz mam w zimówkach :)

Czy te felgi nadają się na zimę? Nie znam się na stopach aluminium za bardzo.

Droga sprawa to szerokość felg. W tej chwili jeżdżę w lato w konfiguracji 245/45/R18+275/40/R18 (jak dobrze pamiętam przód szerokość to 8, a tył 8.5 czy 9). W zimówkach mam wszystkie 245/45/R18. Czy przy ewentualnej przekładce także mam stosować konfigurację 245/275? Zazwyczaj na zimę stosuje się węższe opony...może zatem lepiej zostać przy obecnych felgach zimowych?

Opublikowano
Ja używam tych felg jako zimowy zestaw kół, i świetnie wyglądają po 3ch zimach, nawet lepiej niż letnie 19", które są trochę porysowane.
Opublikowano
  • Autor
Jakie szerokości opon masz na zimę?
Opublikowano

trochę dziwne pytanie kolego zadajesz... skoro nadają się na lato, to dlaczego miałyby się nie nadać na zimę - oczywiście, że się nadają!

ja śmigam na takowych 4x8" et30 z dystansami i oponami 245/40 /chyba/ i nie narzekam :)

http://i228.photobucket.com/albums/ee170/polonezdh/bmw%20530d/20160428_123537.jpg?t=1480192370

sprzedam:

amortyzatory tył Bilstein B6 F11

Opublikowano
  • Autor

Może za miękkie, za kruche czy coś i łatwiej uszkodzić na krawężniku, o który łatwiej uderzyć/zahaczyć jak mnie widoczny :-) Stąd i moje pytanie.

Z drugiej strony ja widzę, jak mocno przyglebiłeś swojego na zimę to jestem pewien, że u Ciebie problemu takiego nie zauważasz :-)

Ale rozumiem, że na tył lepiej zejść z 275 na 245?

Opublikowano

Tak, załóż na zimę standard 245 - jest OK.

Felgi nadają się - najważniejsza zasada, to nie stosować na zimę alusów z elementami polerowanymi - tam sól im daje radę bardzo szybko. Standardowe malowane (szczególnie ori) są zabezpieczone i przystosowane na zimę.

Ale Twoje pytanie wcale nie jest bez sensu - nie każda alufelga daje radę zimą - raz kupiłem do mojego Espace'a alufelgi znanej niemieckiej firmy, niby na zimę przystosowane itp. no i po 2 zimach wyszły bąble od środka - no i zostawiłem je na lato, a na zimę jeżdżę na oryginałach. W sumie wyszło na plus, ale dość przypadkowo :lol:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi!

Jeszcze jedno...

Skoro tylne felgi są szersze to jak założyć 245 na nie?

Opublikowano
Dzięki za odpowiedzi!

Jeszcze jedno...

Skoro tylne felgi są szersze to jak założyć 245 na nie?

Musisz mieć inne felgi przy ogumieniu mieszanym.

Opublikowano
  • Autor
No to bez sensu. W takim razie wolę używać tych które mam mimo, że mi się kompletnie nie podobają, a double spoke 350 pójdą sobie na półkę :-)
Opublikowano

masz x-drive?

skoro na obecnych zimówkach masz 245, to na tych 350 też możesz, pomimo różnicy w szerokości felgi...

jak się boisz, że coś będzie nie tak, to zapraszam na wymianę - moje 2x 8" za Twoje 9" :D

sprzedam:

amortyzatory tył Bilstein B6 F11

Opublikowano
  • Autor
masz x-drive?

Tak, coś to zmienia?

skoro na obecnych zimówkach masz 245, to na tych 350 też możesz, pomimo różnicy w szerokości felgi...

jak się boisz, że coś będzie nie tak, to zapraszam na wymianę - moje 2x 8" za Twoje 9" :D

Hehe. W weekend oglądne oba zestawy i sprawdzę ich szerokości, bo też dobrze nie pamiętam jakie tam są wartości dokładnie. Ale wymianki raczej szybko nie ma szans, bo jak mi nie podejdą 19tki to będę wracał i tak do tych. Jeździłem kilka miesięcy innym F10 z 20tkami hamanna na runflatach i rewelacja, ale to nie było na polskich drogach, więc biorę poprawkę i dlatego 19tki planuje :)

Opublikowano
trochę dziwne pytanie kolego zadajesz... skoro nadają się na lato, to dlaczego miałyby się nie nadać na zimę

Doedukuj sie, a poznasz odpowiedz.

ps. Auta nie skomentuje. :cry2:

Jadę wolniej ale na 20-tkach.

Fan Mercedes z dwoma BMW ;)

Opublikowano
  • Autor
Sprawdziłem. Mam 2x8J i 2x9J, to raczej na te 9J nie założę 245. Trudno :-)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tych tylnych felg 9 cali nie da się założyć na przód.

Na felgi 9 cali spokojnie założysz oponę 245/45

Edytowane przez guzior2

Opublikowano
  • Autor

Tych przednich felg 8 cali nie da się założyć na tył.

Hm, aktualny komplet felg zimowych (inny model) mam 4x8J. Dlaczego akurat tych felg w rozmiarze 8J nie założę na tył?

Na felgi 9 cali spokojnie założysz oponę 245/45

Jak patrzę na tabelę: http://www.nakole.pl/tabela-szerokosci-felgi-a-opony.php

to w sumie zastanawia mnie dlaczego BMW dało 8J na przód gdzie minimum powinno być 8.5J, a nominalnie 9J (a 10J na tył)...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Pomyliłem się, 8 cali wejdzie na tył, natomiast 9 cali nie wejdzie na przód przez osadzenie które wynosi ET 44