Skocz do zawartości

316 Most czy wal ?? co moglo sie wysypac ?? pomozcie !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

z gory przepraszam ze nie przegladam archiwum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie , ale na gwalt dzis musze zrobic samochod !!

mam e30 316 z roku 90' (170 tys km)! dzis rano jak jechalem do pracy cos zaczelo mi stukac pod podwoziem ( tak jakby na wysokosci hamulca recznego w samochodzie, czyli mniej wiecej po srodku auta ) dzwiek byl tak jakby ktos na rolkach z plastikowymi kolami jechal po kostce polbrukowej, albo taki jak czasami zepsuja sie lozyska w kolach i jak sie skreca to nawala. nie byl to dzwiek jednostajny i nie mial raczej typowo metalicznego podzwieku ! silnik pracuje bez zarzutu, skrzynia takze ok !! prawie dojechalem do domu i juz zaczelo konkretnie stukac (prawie caly czas) no i cos sie rozwalilo ! na jedynce zdolalem tylko go 'dociagnac' na parking !! juz nie sprawdzalem czy da sie jechac dalej :)

prosze Was pomozcie mi co to moze byc ! ja stawiam na wal . choc jakis koles mi mowil ze moze most ! szczerze nie znam sie na tym za bardzo i serdecznie Was prosze o rade ! czego mam szukac i czego sie spodziewac no i ile mam ewentulanie przyszykowac kasy .

pozdrawiam i z gory bardzo dziekuje [/img]

Opublikowano (edytowane)

Zależy co się stało. W podporze wału mogło się rozlecieć łożysko, wtedy wyczujesz to kręcąc wałem. Awarii dyfra na oko raczej nie zauważysz, ale mozesz go sprawdzić kręcąc na podniesionych tylnich kołach.

W podporze wału mogła też zerwać się guma, w której osadzone jest łożysko, wtedy zobaczysz to po poruszaniu wałem góra-dół.

Sprawdź jeszcze sprzęgło gumowe na połączeniu skrzyni z wałem, że odgłosy w aucie mogą się przenosić i źródło dźwięku niekoniecznie musi być w okolicach dźwigni ręcznego.

Edytowane przez Kowal
Opublikowano

tak na moje oko to chyba bedzie lozysko ! bo nawet dzwiek byl taki jak rozwalonego lozyska !! czy mozna wymienic samo takie lozysko czy trzeba myslec o wymianie calego walu napedowego ?

pozdrawiam . artur

Opublikowano

Najlepiej kup nowa podporę wału wraz z łożyskiem.

Ostatnio pytałem się o cenę do E32 to wynosiła 170 więc do twojego moze być tańsze.

Tylko najpierw upewnij się co masz do wymiany.

Opublikowano

zauwazylem kolejne nowe rzeczy ! a mianowicie - jak pisalem do domu nie dojechalem bo strasznie nawalalo nawet przy 10 km/h ! poszedlem do samochodu ! wlazlem pod samochod poruszalem walem gora-dol no i jest jakis looz ! postanowilem podjechac po dom, bo mi smutno by bylo bez 'niej' :) !! i powiem wam, ze jechalem nawet z 30-40 km/h i nic nie bylo slychac !! tak jakbym ruszajac nim w gore-dol ustawil bym go go na wlasciwe !! czy to ma mi sugerowac ze jest to podpora walu ?? czy moze jest to cos innego ?? kolejna rzecz jaka zauwazylem to pod maska wydarta plastikowa oslona od 'wiatraka' z prawej strony ? czy mozliwe ze puscila poduszka i silnik jest przesuniety i ze to przesuniecie powoduje dolegliwosci na wale ??

dzieki serdeczne za WASZE podpowiedzi, ktore sa dla mnie bardzo cenne . pozdrawiam

Opublikowano

Musisz wjechać na kanał i oglądnąć dokładnie tą podporę a właściwie gumę, w której osadzone jest łożysko toczne wału. Guma mogła ulec zerwaniu a łożysko mogło się rozlecieć i zrobił się na nim duży luz lub się zacina. W obu tych przypadkach musisz wymienić podporę wału.

Sprawdź jeszcze sprzęgło gumowe wału przy skrzyni i krzyżaki na wale, czy nie mają luzu.

Co do poduszki lub poduszek silnika to sprawdź je wzrokowo lub wsadź kogoś za kierownicę i niech delikatnie rusza na pół sprzęgła na zaciągniętym ręcznym raz do tyłu, raz do przodu, a ty obserwuj poduszki, czy nie są zerwane.

To samo zrób z poduszkami od skrzyni.

Jednak jeśliby zerwane były poduszki i silnik przestawił się tak bardzo, że aż wał szedłby krzywo, to widać by to było na lewarku biegów.