Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kopci mi auto widzę w nocy jak inne auta jadą za mną i jak depnę na gaz

Czy to może być przez odmę nie wymieniałem jaj lepiej niż pół roku

bmw e90 163 km diesel

Opublikowano

jak by wtryski były to by ciągle kopćił co ??

Owszem jak jest -10 np to kopći na na taki szary kolor przez pare minut pózniej jak zagrzeje sie silnik to nic nie widać

Opublikowano

Generalnie jak nie jezdzisz na wyzszych obrotach za czesto i jak raz na jakis czas np wjedziesz na autostrade depniesz i kopci na czarno, a w pozniejszych depnieciach nie kopci - to po prostu wydmuchujesz sadze z ukladu. DPF masz ?

Na jaki kolor Ci dymi?

Bialy po starcie - odparowuje woda osiadla poprzez kondensacje zwlaszcza w zimniejszych temp

Bialy - chlodziwo dostaje sie do komory spalania

Niebieski - palisz olej

Czarny - zbyt bogata mieszanka (pamietaj ze to calkiem normalne ze diesle przy mocnym bucie tycke przydymia na czarno)

----

Edytuj posta zamiast pisac n razy ;)

E92 335d Stage H
Opublikowano

bez DPF mam model

Ja często jezdzę po autostradach niemieckich i czasem przepędzę auto ponad 200km/h

Wiem że z DPF nie ma żadnego dymu z układu wylotowego

Moze uda sie mi zrobić filmik to pokaże co i jak.

Tak w dzień nie widać dymu ale w nocy podczas jazdy za drugim autem to widać coś tam nie ma chmury dymu tylko delikatnie jak dość mocno depne na gaz

Opublikowano
Jak nie masz DPF - i zdarza sie to tylko raz przy ostrym dogazowaniu - a potem ustaje to po prostu wydmuchujesz sadze z ukladu.
E92 335d Stage H
Opublikowano
To normalne zachowanie diesla. Jezdzisz z wolniejszymi obrotami, sadza osadza sie w ukladzie, zwiekszasz cisnienie w wydechu to ja wydmuchujesz.
E92 335d Stage H
Opublikowano

myślałem że będzie widać spaliny z wydechu a nic nie ma i nie ma DPF

Macie racje to sadze nagromadziły sie w wydechu i one podczas agresywnej jazdy wypadają .

Opublikowano
matko boża toć to normalne ze w nocy będziesz widział w lusterku ze dymi... nie masz DPF i dodatkowo światła samochodu jadącego z tyłu uwidaczniają dym... jakim samochodem bym nie jechał (bez dpf) to zawsze w nocy było widać :cool2:
Opublikowano

oki dziękuję koledzy za odpowiedz na moje pytanie.

dokładnie nie mam DPF i dym zawsze będzie widoczny a szczególnie w nocy za autem który ma światła xenonowe :