Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam szanownych forumowiczów. Mam dość spory problem mianowicie wyskoczył mi po raz drugi błąd vanosa . Obiawy jakie zauważyłem to brak mocy gdy ruszam to tak jak by podszarpuje i po chwili dopiero jest dobrze , jak odpalam auto to telepie całym autem i często faluja obroty , dość głośno chodzi silnik słychać tak jak bym stukanie i metalowy dźwięk , kilka razy zdazylo się ze zgasł zaraz po odpaleniu. Pierwszym razem miałem takie Obiawy to zostały wymienione wszystkie świece i cewka na czwartym garze, również pokazało błąd vanosa Przy obrotach około 1,5 tysiąca lub więcej często szarpie i czasem brak dynamiki po chwil dopiero wchodzi dobrze na obroty. Pytanie moje brzmi co z tym zrobić i u kogo, czy jest jakiś dobry specjalista w województwie Lubelskim i czy bawić się w naprawę czy lepiej kupić silnik . Auto jest z 2007 roku silnik o mocy 143 KM skrzynia automat . Wiem ze z vanosem może być związana tez inna naprawa a może to wina łańcuszka rozrządu lub przeskakuje rozrząd . Proszę o pomoc
Opublikowano
No właśnie były wymieniane świece wcześniej bo były objawy takie jak opisałem . Po wymianie swiec był spokój jakiś czas teraz znów się to zaczęło i wyskoczył błąd vsnos , wcześniej mechanik to mówił ze był taki błąd i ze jak się powtórzy to trzeba będzie robić vanos kosz około 1000 zł ale szukam dobrego specjalisty bo wiem ze to nie jest łatwa naprawa ? Tobie tez pokazywało błąd vanos ? Dużo osób mówi o rolce napinajacej łańcuch ale ona została juz wymieniona , głowa boli juz od myślenia co to , może ktoś poleci jakiegoś dobrego fachowca w woj. Lubelskim
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Odświeżam temat bo niestety problem nie rozwiązany . Proszę o jakieś porady lub może ktoś zna jakiegoś dobrego mechanika w woj. lubelskim. Wiem że vanoss ma kilka podzespołów i problem może być rozległy .
Opublikowano
Nie znam silnika 1.8, ale podobne objawy miałem w silniku 2.5 i przyczyną były solenoidy, elektrozawory wanosów. Zacznij od wyczyszczenia solenoidów. W sieci łatwo znajdziesz jak to zrobić.