Skocz do zawartości

Trzęsie kierownica przy hamowanu od 120 do 100km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam zmieniłem tarcze na nowe ATE z powodu wibracji przy hamowaniu (klocki stare założyłem) , po paru dniach znowu to samo , kupiłem tarcze textar z klockami nowe ( klocki bez blaszek) od razu po założeniu i podróży na autostradzie strasznie trzepalo kierownica od 130km/h do 100km/h przy hamowaniu najbardziej przy lekkim wciśnięciu pedału gazu , przetoczylem prawie nowe tarcze ate i założyłem klocki textar które prawie były nowe przez kilka km raczej wszytko ok a teraz dalej trzepie przy hamowaniu. Gdybym miał krzywa piastę to chyba momentalnie po założeniu i zachamowaniu by trzepalo , BMW e65 lift z zawieszeniem edc. Jak jadę na prostej to tez czuje bardzo minimalne wibracje przy 90km/h. Nie wiem czy znowu inwestować w tarcze i klocki innej marki ? Na klockach textar bez blaszek przy maksymalnym skręcie i cofaniu piszczały (dźwięk podobny do blachy ocierajacej o tarcze)
Opublikowano
Bo klocki i tarcze musza sie dotrzec, minimum 2k km, przerabialem to wiele razy, co innego jakosc wykonanych zamiennikow. Zawieszenie sprawdzales?
Opublikowano
  • Autor
Ile to 2k kilometrów ? Jak nie trzepalo na początku to dlaczego teraz zaczęły ? Czy jest sens kupowania innych zamienników ?
Opublikowano
  • Autor
Był wachacz wybity i tez nie wiadomo czemu bo 2 miesiące temu wymieniany
Opublikowano

Przy krzywych piastach są te same objawy. Piasty krzywią się przy zbyt mocnym dokręcaniu kół kluczem pneumatycznym np w wulkanizacji.

Kolejna sprawa to dokładne oczyszczenie powierzchni przylegania piast z płaszczyzną nowej tarczy.

I na koniec Jeżeli nowe tarcze to ABSOLUTNIE tylko z nowymi klockami. Można natomiast stosować nowe klocki do starych tarcz.

Kolejna to to, że zdarzają się nowe tarcze z dość mocnym odchyleniem i nie jest to rzadki przypadek, dlatego też jest specjalny przyrząd do mierzenia krzywizny tarczy na aucie.