Skocz do zawartości

[e90] Performance Big Brake Kit kodowanie modułu DSC???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam zestaw Big Brake Kit przód 6-tłoczków, tył 2 tłoczki z BMW e82 135i (jest to taki sam zestaw jak zestaw hamulców Performance w kolorze phoenix gelb, z tym że kolor jest inny, inne są także tarcze - perforowane i nacinane, u mnie gładkie w tym samym rozmiarze).

Chciałbym założyć na razie zestaw na przód. Zestaw Performance na przednią oś ma nr katalogowy 34110444738. Informacja mówi, że nie mogę zamontować tego zestawu w moim samochodzie - data produkcji 06/2005. BMW twierdzi, że zestaw taki można założyć do e90 lecz od daty 06/2006 wzwyż. Przeszukałem większość forum, polskie i zagraniczne i nigdzie nie było jednoznacznej informacji na ten temat. ASO BMW nie potrafi wyjaśnić dlaczego taki zestaw nie pasuje (dostałem jedynie odpowiedź, że wg mojego nr VIN i katalogu części zestaw taki nie jest dedykowany do mojego modelu). Okazało się, że przednie zaciski i tarcze pasują plug & play, nie ma komplikacji z ich montażem, problem jest z modułem DSC.

W modułach DSC produkowanych przed 06/2006 - czyli np. moje auto (silniki 6-cylindrowe) i przed 03/2007 (silniki 4-cylindrowe) nie ma możliwości kodowania/programowania tego modułu w celu dostosowania jego pracy do nowego zestawu hamulców. I teraz pytanie:czy jest konieczność przeprowadzania takiej czynności? Nie chciałbym, by podczas jazdy zblokowało mi się np. koło, tak samo nie chciałbym zrobić innym i sobie krzywdy.

Opublikowano

Moim zdaniem BMW ma po prostu burdel w swoich numerach i to, że coś ma inny numer i wg VIN nie pasuje to nie oznacza, ze nie będzie pasować. Np historia z mojego GT podczas doposażenia w CarbonCeramic. Wg VIN jarzma tył są inne w przed i poliftach i nie pasują, szukałem 3 miesiące aż w końcu kupiłem jarzmo przed liftem dompolifta i co sie okazało? Jest takie samo tylko numer części inny.

Doposażylem 20d które miało tarcze 296na przodzie w cały układ hamulcowy 35i gdzie jest niecałe 350. Nic nie kodowalem, wszystko działa idealnie.

Dla tego tez moim zdaniem nie potrzeba kodować żadnej pompy dsc bo ona bierze to z prędkości obrotowej koła, po to są wszędzie czujniki które właśnie patrzą czy koło jedzie czy nie jedzie i w razie problemów wysyłają sygnał o tym ze koło stoi i trzeba upuścić ciśnienia. Kodowanie na bank nie, ale możesz jeszcze zwiększyć sile hamowania wstawiając większe serwo (o ile jest dostępne)

Opublikowano
  • Autor

Co do serwo nie ma niestety opcji żeby wstawić inne. Nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie to działa? Jest impuls, moduł DSC przekazuje informację i pompa hamulcowa pompuje odpowiednią dawkę płynu do zacisku? Mam obawy z tego względu, że obecnie mam zaciski wielkości piąstki niemowlaka 2-tłoczkowe a przesiądę się na zdecydowanie większe 6-tłoczkowe, także będzie co pompować.

A co do bałaganu i dezorientacji numerów poszczególnych części to prawda, wg BMW (realoem) powinienem mieć inne przewody hamulcowe z przodu żeby założyć inne zaciski, a według producentów typu Hella, Textar, Ate, Corteco gwinty przewodów wejściowy i wyjściowy są takie same i przewody stosowane są zamiennie (M10x1) i nie ma potrzeby ich zmiany na nowe.