Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, piszę z problemem radia w bmw e39 z 2001r., otóż kilku mechaników nie miało pojęcia co jest nie tak więc postanowiłem zapytać was. Od kilku miesięcy radio wyłącza lub też włącza się samoistnie, czy to mały dołek lub gwałtowne przyspieszenie, od 2 tygodni prawie wgl nie działa czasami się włączy, a kiedy nie działa, nawigacja zmienia kolor na coś typu pomarańczowy a kiedy działa na zwykły biały. Poza tym ekran również nie działa jedynie świeci na biało lub na właśnie pomarańczowo nic poza tym.. Jakieś pomysły?
Opublikowano

Za ekran/navi odpowiada czytnik. Ekran to tylko ekran i wyświetla to co czytnik mu "nakazuje" :) W uproszczeniu :) A za radio odpowiada tuner. Nie napisałeś jaka navi ale zakładam, że mk3 więc tuner to BM54. Poszukaj sobie ofert naprawy takiego tunera. Oczywiście mogą być jakieś inne powody tych usterek ale to już musisz sam pogrzebać...

Pzdr

Opublikowano
Ale czytnik jest chyba od samej nawigacji, a ekran powinien działać i wyświetlać np. czestotliwość radia itp?
Opublikowano

Jeśli chodzi o navi w E39 to jest to taki dziwny temat który chwile już przerabiam.

Mam mk2 z bm24. Mała navi.

U mnie działa to tak że jak mam wszystko podłączone obraz idzie z czytnika navi, jak odłączyłem czytnik obraz zrobił sie gorszej jakości (taki jakby z widocznymi pikselami) i funkcje wyświetlania przejął tuner TV.

Za radio odpowiada tuner radiowy.

u jeżeli u Ciebie wcale nie działa to obstawiam raczej jakiś ogólny problem. Może zwarcie na tunerze radiowym albo na wzmaku, może np masz zmieniarke cyfrową która robi zwarcie (był taki przypadek - gość kupił yatoura i wszystko sie pieprzyło)

Spróbuj odpinać po koleji tunery i sprawdzać czy wyświetlacz zadziała albo czy radio zagra.

Np podpięty czytnik i tv a odepnij radio, póżniej podepnij radio a odłącz czytnik itd...

Daj znać jakie efejty to będziemy myśleć dalej.