Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich. Właśnie przesiadam się z Volvo C30 do E87 LCI z, jak mi się wydaję, przyzwoitym wyposażeniem.

Naprawy i eksploatacja:

[2016 listopad] Pranie wnętrza

[2016 listopad] Wymiana klocków tył

[2016 grudzień] Wymiana emblematu na masce

[2017 luty] Naprawa hałasującego słupka A po stronie pasażera

[2017 maj] Wymiana kompletu filtrów oraz oleju

[2017 czerwiec] Usunięcie łuszczącej się powłoki z pokrętła głośności

[2017 listopad] Naprawa łuszczącej się kierownicy

[Planowane] Wymiana podrapanej gałki zmiany biegów

Modyfikacje:

[2016 listopad] Oświetlenie wnętrza LED (żeby pasowało do klamek)

[2016 grudzień] Żarówki cofania LED

[2017 Luty] zasilanie dla wideorejestratora

[2017 Luty] zmiana oświetlenia wnętrza LED na zestaw firmy AGLINT

[2017 Marzec] Bluetooth HFP + A2DP

[2017 Czerwiec] aktywacja cyfrowego prędkościomierza w komputerze pokładowym, składania lusterek z pilota

[2017 Czerwiec] Wymiana anteny na krótką

[2017 Lipiec] Aktywacja regulacji czułości automatycznych świateł

[Planowane] system start/stop domyślnie wyłączony

[Planowane] aktywacja pustych przycisków w konsoli środkowej i podpięcie ich pod bluetooth

Filmy z warsztatu:

- ukryte menu diagnostyczne zegarów

- lokalizacja bezpieczników w kabinie

- kasowanie inspekcji i wezwań serwisowych

- odczyt kodów CC-ID

- wymiana oświetlenia wnętrza na LED

- wymiana emblematu na masce

- wymiana tylnych żarówek

- żarówki cofania W16W LED

- test żarówek LED firmy AGLINT

- demontaż osłony słupka i usunięcie skrzypienia tego elementu

https://www.youtube.com/watch?v=tkVtZbWZpqk - wymiana filtra powietrza w silniku N47

https://www.youtube.com/watch?v=anl6HrQFNv4 - wymiana filtra kabinowego

https://www.youtube.com/watch?v=2zJ1OLOR4y4 - wymiana anteny radia na krótką

https://www.youtube.com/watch?v=V_8uI5HdVDk - usuwanie łuszczącej się farby z pokrętła głośności

https://www.youtube.com/watch?v=zXc6z0bzjbU - demontaż panelu klimatyzacji

https://www.youtube.com/watch?v=GPGztxvfjJo - naprawa łuszczącej się kierownicy

IMG_3414.jpg

00422_MTS_remove_install_sides_Still001.jpg

image_php.png

00540_MTS_Still001.jpg

Edytowane przez mr-fix
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kolejny krok w stronę full LED, czyli żarówki cofania W16W wymienione.

Cały czas gryzie mnie oświetlenie rejestracji. Barwa jest inna niż w zewnętrznych klamkach. Jak można było coś takiego wypuścić...

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podałbyś proszę ilość, typ oraz rozmiar żarówek we wnętrzu e87? coś nie mogę znaleźć, a chcę kupić zamienniki led :roll:

Z góry dzięki :)

Opublikowano
Podałbyś proszę ilość, typ oraz rozmiar żarówek we wnętrzu e87? coś nie mogę znaleźć, a chcę kupić zamienniki led :roll:

Z góry dzięki :)

U mnie było tak:

lampa przód 3x W5W

lampa tył 3x W5W

dywaniki 2x W5W

nad osłonami słonecznymi 2x C5W (chyba 41mm)

bagażnik chyba C10W

Opublikowano
Oki dzięki. Rozmawiałem natomiast z jednym z elektryków i trochę mi namieszał w głowie, ponieważ całkowicie odradzał mi montowanie kupionych ledów. Mówi, że jest duże prawdopodobieństwo, że się spierniczy coś w elektryce i co chwile samochód ma w warsztacie z tym problemem. Zalecał trochę więcej wydać i kupić orginalne zamienniki ledowe całych "kloszy". Co o tym sądzicie?
Opublikowano

e7ba2f279e42744b5df4b548225922a7.jpg

U mnie siedzi coś takiego od ponad roku i żadnych problemów. Jedynie inpa informuje o spalonych zarowkach natomiast komp pokladowy takich błędów nie wyswietla.

Żarówki swieca bardzo jasnym białym jak snieg światłem.

Wysłane z mojego E6533 przy użyciu Tapatalka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To dziwne, że komputer zgłasza Ci błąd. No chyba, że w 1er jest inaczej niż w 3er gdzie komputer nie kontroluje tego - żarówki mogą być bez CAN. U mnie we wnętrzu siedzą zwykłe W5W bez CAN takie najtańsze z chin. I nie mam ani błędów ani innych problemów.
Opublikowano

Raczej jest tak samo dla obu serii.

Wydaje mi sie ze komputer pokładowy nie wyswietla błędów zarowek we wnętrzu a jedynie na zewnątrz(np tylnej tablicy).

Natomiast czasem a nie zawsze inpa pokazuje blad zarowki dla przedniego i tylnego oswietlenia.

Wysłane z mojego E6533 przy użyciu Tapatalka

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Tam jest jeszcze opcja wyświetlania prędkości "rzeczywistej" lub tej licznikowej. Nie mam pojęcia jaka różnica. Wiesz może?

Jeszcze tego nie sprawdzałem, ale też mi się to rzuciło w oczy.

Chyba chodzi o wyłączenie korekty prędkości, która zawyża wskazanie wskazówki prędkościomierza.

Opublikowano
Zrób sobie z tą opcją i bez niej porównanie prędkości na liczniku ze wskazaniem z aplikacji GPS na telefonie.
Opublikowano

Jakieś cuda.

Ja dzisiaj miałem tempomat na 55, w menu BC pokazywało 54 a wskazówka na 52. Można dostać nerwicy natręctw :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Usunięta łuszcząca się farba/guma z pokrętła głośności radia Business CD:

00062.MTS.Still001.jpg

Wstawiona krótka antena zamiast fabrycznej, która była krzywa i pogryziona przez koty:

BMW_short_radio_antenna_from_Ali_Express.jpg

Opublikowano

mr-fix,

W jaki sposób udało Ci się ściągnąć ścierającą się "gumę" ?

Mam ten problem na panelach od sterowania szybami/lusterkami które są umieszczone w drzwiach.

Kupiłeś w PL tą antenkę? Jeśli tak to podeślij link do sprawdzonego źródła. Jak zbiera fale?

U mnie kota również zainteresowała długa antena. Nie dość, że jest cała już zgryziona, to upodobał sobie łażenie po dachu wychodząc z wykorzystaniem wycieraczki z tyłu. -> pytanie ile ona wytrzyma wagę kota :duh:

Opublikowano

CandyCane,

z pokrętła udało mi się po prostu zdrapać pozostałości tej gumowej warstwy. Pod spodem jak widać jest czarny plastik w połysku.

Antena z AliExpress, 6PLN z wysyłką. Mieszkam na śląsku i nadal odbieram czeskie radio Helax (93,7MHz), czyli chyba nie jest zła. Więcej mi do szczęścia nie potrzeba.

• 2 tygodnie później...