Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzień dobry koledzy! Na gwiazdkę będę chciał sobie sprawić prezent w postaci tempomatu. I pytanie do Was czy auto z 1998 roku a dokładnie BMW E46 320i sedan, miało wbudowany fabryczny tempomat bez kierownicy z multifunkcją ? - Osprzęt bez kierownicy. Czytałem wiele tematów i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Opublikowano
Potrzebne będą napewno same guziki do kiery lub cała kiera. Trzeba podłączyć 3 kabelki od kierownicy jeden do kompa pod maskę a dwa do kabelkow gdzie wlaczasz światła... Na YouTube jest film jak to zrobić. A w Google w jakich modelach możesz to zrobić. Generalnie mi zajęło wszystko 2 h ale nie miałem kabelkow ani niczego wiec dlatego tak długo. Wiem ze kostkę z starego kompa z wiatraka trzeba mieć... Poczytaj i ogarniaj samemu. Pozdr
Opublikowano
Jak zrobić to wiem. Tylko pytanie czy aby na pewno mój model samochodu posiada osprzęt tempomatu i wystarczy kiera. Mógłby ktoś to zweryfikować po vinie ? Podaje 7 ostatnich znaków vinu : JM36239
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Z tego co się dowiedziałem w silnikach R6 osprzęt jest i wystarczy multifunkcja. "Prezent sobie zrobiłem" jadąc do miasta i wystrzelił mi zbiorniczek wyrównawczy. Zbiornik, płyn + korek z ASO + rozpórka + zbieżność. Tempomat będzie na bank w tym roku. Wystarczy poduszka do zwykłej kiery i guziki plus okablowanie lub nowa kiera i kodowanie np poduszki dwu nabojowej ale to znacznie większy koszt. Na pewno w tym roku zrobię tempomat o ile ktoś osprzętu nie sprzedał na złom :D
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam. Zastanawia mnie informacja jaka znalazlem w internecie na temat tempomatu w e46. Mianowicie, ponoc we wszystkich v6 tempomat jest seryjny i wystarczy zamontowac kierownice multifunkcyjna by gouizywac... Czy to prawda?
Opublikowano
Nie prawda. Żadne BMW z silnikiem V6 nie ma tempomatu fabrycznego. Natomiast to prawda, że każde R6 ma tempomat. Zamontowałem u siebie i działa bez zarzutu :)
Opublikowano

Wszystkie BMW z elektronicznym pedałem gazu mają wbudowany tempomat, te na linkę nie.

chyba

.

.

.

Nienawiść do zamienników, tak zostałem wychowany.

Opublikowano
Jeśli by tak było to jak marcin5001 w M52TUB20 ma działający tempomat? Z tego co wiem wszystkie M52TU miały gaz na lince, chyba że się mylę.
Opublikowano

OK czyli wychodzi na to, że nasza przepustnica oprócz linki sterowana jest również elektronicznie, nice :8)

Rozumiem, że wystarczy tylko kierownica multifunkcyjna a okablowanie już jest?

Musiałeś aktywować tempomat również w komputerze?

Opublikowano

chri$:

Tak jak pisałem wyżej. Jeżeli masz kierownice np 4-ramienną jak w moim przypadku to zmieniasz poduszkę na taką, która ma multifunkcje. Jeżeli masz jedno nabojową poduszkę i na taką zmienisz to wszystko działa p&p. Jeżeli kupisz nową kierownicę z poduszką 2-nabojową to musisz dokodować drugi nabój. Druga sprawa to okablowanie, nie ma go w instalacji. Natomiast masz normalnie gniazda przystosowane pod tempomat. Więc wystarczy wpiąć się w odpowiednie gniazda, przewody i wszystko będzie działać co ważne bez żadnego zbędnego programowania.