Skocz do zawartości

BMW E70 40d - odgłosy klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych Kolegów,

Od dłuższego czasu mam problemy z klimatyzacją w swoim X5. Rok temu były mniej nasilone, w tym roku coraz większe a samochód jest przed końcem gwarancji.

Po uruchomieniu silnika, na włączonej klimatyzacji pojawiają się odgłosy - trochę takie jak z silnika trójfazowego, trochę metaliczne. Jeśli wyłączę klimę, zanikają. Na pewno nie jest to kwestia wentylatora - bo przy wyłączonej klimie wszystko jest ok.

Zgłaszałem to kilka razy do ASO - ale za każdym razem mam pecha, bo kiedy wyłączę silnik a potem zapalę - nie słychać odgłosów. Pojawiają się przy dłuższej jeździe.

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem ? Czy możecie podpowiedzieć, co trzeba zrobić ?

Pozdrawiam,

Filut

Opublikowano
Ale ten dźwięk dobywa się spod maski, czy bardziej wewnątrz kabiny z okolic dmuchawy ? I teraz jeszcze czy klima 2, czy 4 strefowa. Przy 4 masz dodatkową dmuchawę w tunelu pod łokietnikiem.
Opublikowano
Najprawdopodobniej będzie do wymiany dmuchawa. To znana przypadłość tego typu rozwiązania ogrzewania. Niestety, dmuchawa musi być włączona cały czas aby była wentylacja kabiny.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie,

Problem został rozwiązany. Okazało się, że w instalacji klimatyzacji za mało było czynnika smarującego. O ile klimatyzacja działała poprawnie, o tyle przez 6 lat czynnik smarujący "wyparował".

Pzdr,

Filut