Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Mam problem, ponieważ kupiłem swoją 120d (177km) i zastanawiam się nad wyborem felgi. Mam nowe opony zimowe, kupione w zeszłym sezonie - 205/50r17. Wiem, że BMW dopuszcza taki rozmiar na przednią oś, ale na tylną z tego co się doczytałem polecane są 225/45 -> tu się pojawia moje pytanie, czy te 205 będą za wąskie na oś napędzającą? Boje się, że auto może być trochę mało stabilne przy takiej mocy i momencie obrotowym (nie wykluczam zresztą, że po całej masie rzeczy wizualnych które chcę z nią zrobić, skuszę się na jakąś mapę :D). Myślałem też nad dokupieniem dwóch opon 225/45 na tylną oś, z tym że, wtedy na przednią oś felgi 7 calowe, a na tylną 7,5 cala, czy mogę wrzucić 7,5 cala wszędzie? Przednia oś nie będzie za mocno naciągnięta?
Opublikowano

Mam w swojej 195km i opony z tyłu 205/45 i jeżdżę bez obaw, bokiem normalnie da się latać :P

Co prawda planuje kupić 18stki 225/40, ale na tych 205 normalnie się jeździ, take bez obaw.

Wiadomo, że czym szersza opona tym auto stabilniejsze, ale na 205 nie ma co narzekać, auto dobrze się trzyma.