Skocz do zawartości

Pomoc przy kodowaniu NCS Expert

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Bawię się od pewnego czasu NCS Expertem i udało mi się zakodować kilka funkcji ale mam jeszcze kilka które chciałbym zmienić, a za nic nie mogę znaleźć które parametry za nie odpowiadają.

Czy możecie mi podpowiedzieć:

1. Jak wyłączyć dźwięk powiadamiający o niezapiętych pasach, dla mnie sama ikonka jest w zupełności wystarczająca.

2. Jak zmienić ilość mrugnięć "Miękkiego" kierunkowskazu, domyślnie jest albo jedno albo 3, a ja chciałbym mieć 4 lub 5, na pewno da się to gdzieś zmienić.

3, Jak zmienić ilość kilometrów między wymianami olej, nie mam zamiaru wymieniać oleju raz na 30000km i dobrze by było zeby auto przypomniało jak już ma taką funkcję, chciałbym ustawić 15000km.

Opublikowano
  • Autor

Naprawdę nikt nie potrafi pomóc?

Co do punktu pierwszego to już ogarnąłem. Dla potomnych, aby całkowicie wyłączyć gong niezapiętych pasów(Ikonka na desce zostaje) w E90 rok 2007:

Moduł ABG

SBR_FAHRER_1 - fotel kierowcy

nicht_aktiv

SBR_BEIFAHRER_1 - fotel pasażera

nicht_aktiv

Jeżeli ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć coś o edycji pliku NETTODAT.TRC będę bardzo wdzięczny.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Gdyby kogoś interesowało jak zmienić ilość mignięć "miękkiego" kierunkowskazu to wygląda to tak:

Moduł FRM

Zmiana linii w pliku Nettodat.trc B 00340300,0010,FD,05,00,28,36,28,07,28,0F,00,00,00,00,0E,00,00

Zmieniamy wartość zaznaczoną na czerwono. Przy tym ilości mignięć poniżej:

1 raz 26 (HEX)

3 razy 2E (HEX)

4 razy 32 (HEX)

5 razy 36 (HEX)

Zaznaczam, że są to wartości dla E90 i modułu FRMFA.C12 na pewno w E60 są inne wartości.