Skocz do zawartości

E61 523i - parametry pracy Vanos-silnik N52B25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam podejrzenia że Vanos u mnie nie pracuje prawidłowo - objawy są takie że na wolnych obrotach jest falowanie, przy

przyśpieszaniu zaś wyraźnie poszarpuje i moc nie jest rozwijana płynnie, a nazwijmy to "skokowo". Dodatkowo

wyższe obroty też są "niestabilne" bo np. trzymając stałe obroty 2500rpm rzeczywiste obroty wyraźnie się wahają o kilkadziesiąt rpm co sekunda, dwie...

Silnik ma dobrą kompresję na wszystkich cylindrach ( ok 14-14,5 bar na wszystkich), nowe cewki i świece, błędów CHK obecnie nie ma.

Czy taka praca Vanosa jest ok ? Filmik z Inpy 5.02. Szukałem w Inpie testu Vanosa, ale jakoś nie mogłem znaleźć...

pzdr Nix

Opublikowano

Oczywiście - mój błąd!

Już poprawiłem na publiczny, sorry, nie zauważyłem że był prywatny.

pzdr Nix

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szukaj Ista D - dużo się otworzysz. Inpa ci nic nie powie. Ale nie tylko Ista D, ale i człowieka, który może z nią pracować, a nie błędy czytać.
Opublikowano

Ista D powiadasz... na dziś nie mam niestety dostępu do tego oprogramowania.

Ale na forum znalazłem dane z INPY że dla silnika M54

"Vanos dolotowy powinien pracować w zakresie 80 do 120 stopni "

Wydechowy ma zakres -105 do -80 stopni "

Czy obrazowanie tych wartości w Inpie nic a nic nie mówi o sprawności Vanosa ?

pzdr Nix

Opublikowano

Dzięki!

Mógłbym mieć taką Iste :

ISTA_D_V2.21.1

Czy taka ( wydaje się dość stara) nadaje się ?

pzdr Nix

Opublikowano

Są wersje inne czytaj wyższe, ( np.Ista D ver. 2.36) ale one zajmują więcej niż 50GB i tu jest pewien problem...

No i jeszcze instalacja nowszych wersji jest....hmmm nieco(?) skomplikowana i jeszcze wymagany jest

naprawdę silny laptop... Czy nie wystarczy mi na początek ta starsza wersja ?

pzdr NIx