Skocz do zawartości

e39 2,5d 2002r tem. silnika a płynu chłodniczego ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam .

Mam takie pytanie , czy ktoś zwracał uwagę w inpie na takie wartości jak tem. silnika i temp. płynu chłodniczego .

Dziś troszkę posprawdzałem i u mnie sytuacja wygląda tak ,że gdy auto stało odpalone na "P" temperatura silnika wynosiła ok 25 st, a temp. płynu ok.75st.

Gdy zacząłem jechać temp. silnika spadła do 10 st. a płynu skoczyła tak jak powinno być czyli do ok 90st.

Czy taka sytuacja jest normalna ?

Mam problemy z ogrzewaniem przy większych prędkościach , może to mnie na coś nakieruje .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sytuacja nie jest normalna - masz walnięty lub nie ma dobrego styku na czujniku w bloku silnika.
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moźe mieć związek - komputer silnika komunikuje się z sterownikiem klimy jeśli ma info źe silnik zimny to nie otwiera klap z ciepłym powietrzem .

Sprawdz ten czujnik temperatury w bloku - nieraz wystarczy pare razy wyciągnąć i włoźyć wtyczke ,albo jest kaput ?

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A gdzie znajduje się ten czujnik bo przeczytałem kilka tematów i w każdym piszą coś innego .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak myślałem , że to tam .

Da się dojść do niego bez zdejmowania kolektora?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dasz rade :D troche gimnastyki , odkręć bagnet -będziesz miał więcej miejsca na ręce.