Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

mam problem z bezpiecznikiem nr 25 ( jest od wentylatora ale dokładnie nie wiem od jakiego czy od wiskozy czy od jakiegoś innego) . Po włożeniu bezpiecznika 30 A od razu się topi ale nie przepal . Może ktoś wie o co biega . Z góry dziekuje za odpowiedź . pozdr

Opublikowano

bezpiecznik 25 to dodatkowy wentylator chłodzący, nia ma nic wspólnego z visco, no bo na co bezpiecznik do visco.

sprawdż ten wentylator przed chłodnicą, odepnij go od instalacji, wymień na nowy bezpiecznik, jeśli jest OK (nie pali) to dobrze, podłącz teraz ten wentylator spowrotem, jak padnie teraz bezpiecznik to wiesz co robić ?? :8)

PZDR

e61 530dA >> spacer.png

Opublikowano
dokładnie to przerabiałem pare dni temu, spalił mi sie wentylator klimy czyli wlasnie ten z przodu i przy kazdej probie załaczenia klimy bezpiecznik 25 sie palił (30A). Ciezko jest naporawić taki wentylator choc sa warszataty np w łodzi ktore oferuja takie naprawy i to niedrogo, ale niestety dosc daleko odemnie i nie mam pewnosci ze mi to zrobia tak wiec kupiłem urzywke tylko znow w niej spalony jest rezystor i wentylator załcza sie po pewnym czasie i chodzi na maxa i tak cyklicznie jezeli stoje w korku. Tak wiec w zasadzie została ci wymiana tego wentylatora.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

a ja mam taki problem:

wentylator od klimy nie chodzi mi non stop , tylko co pewien czas się wyłącza , a wówczas nie chodzi klima. Za jakiś czas włącza się i jest ok. Jak się nie włącza, to daję wentylator ma maxa i się włącza. Czy tak to ma działać? :(

Opublikowano

ogolna zasada pracy wentylatora klimy jest taka:

załączamy klime i wnetylator załacza sie na pierwszy bieg, czyli kreci sie ale dosc wolno i nawet specjalnie go nie słychac, ale spręzarka chodzi cyklicznie tak wiec ten wentylator tez cyklicznie sie załacza na 1 biegu, natomiast jak stoisz w korku to moze sie zalczyc 2 bieg wentylatora i wtety wichurka sie robi i słychac go wyraźnie. jezeli tak nie jest to cos masz nie tak. Wentylator ten nic nie ma wspolnego z nadmuchem bezpośrednio, oczywiscie pośrednio ma bo jak dasz na maxa nawiew to ta chłodnica odprowadza wiecej ciepla i wtedy moze zalaczac sie wlasnie 2 bieg.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW