Skocz do zawartości

X3 3.0D Gaśnie czasami w trybie Drive.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam od pewnego czasu problemy z samochodem, mianowicie moje X3 gaśnie czasami przy dłuższym postoju np.: na czerwonym świetle bądź przed przejazdem kolejowym - zawsze kiedy jest już rozgrzany.

Na początku myślałem że ma to związek z odcięciem zapłonu, które było zamontowane jako dodatkowe zabezpieczenie. Poprosiłem elektryka samochodowego o usunięcie tego zabezpieczenia i przez chwilę myślałem że jest dobrze dopóki nie zgasł mi samochód w trakcie jazdy, dojeżdżałem do skrzyżowania noga z gazu zeszła, zacząłem delikatnie hamować i zgasł mi przy prędkości około 30 km/h.

Zaraz po wymontowaniu odcięcia zrobili mi diagnostykę komputerową (mówiąc że to raczej nie wina odcięcia a coś innego). Proszę o pomoc w szukaniu przyczyny gaśnięcia oto lista błędów:

Podzespół System Błąd

OBD OBD 0

Silnik Diesel DDE 5.0 OBD 0

ABS ABS/DSC 8 OBD 6

Kody usterek 24350: KODOWANIE WARIANTU ►Błędne kodowanie.

Kody usterek 24241: Jednostka czujników DSC (kontr, dynamiki jazdy) ►usterka wewnętrzna

Kody usterek 24386: UKŁAD STERUJĄCY PRZEKŁADNI►AKTYWNY PROGRAM AWARYJNY

Kody usterek 24353: STEROWNIK ►USZKODZENIE WEWNĘTRZNE!

Kody usterek 24236: Jednostka czujników DSC (kontr, dynamiki jazdy) ►Nielogiczny moment obrotowy.

Kody usterek 24411: Magistrala CAN/kabel danych pomiędzy sterownikiem czytnika a zestawem wskaźników ►ZAKŁÓCENIA KOMUNIKACJI

Czy jest ktoś w stanie pomóc?

Opublikowano

Ewidentnie widać ,iż masz problem z kablem .Pozostałe błędy to już pochodna tego jednego błędu.Musisz sprawdzić połączenia ,kostki itp.Taka zabawa

Zadzwoń do dziqska .On ma tam jakiegoś elektryka co to ogarnie i da namiar na niego

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

powracam do tematu. Byłem w Poznaniu u 5 mechaników, elektryków. Przy okazji okazało się że trzeba było regenerować wtryski. Obecnie samochód jest w serwisie Boscha w Poznaniu.

Więc sprawa wygląda tak że jak samochód zgaśnie to po odczytaniu błędów serwis mi powiedział że jedyny błąd, który wyskakuje to "niskie ciśnienie paliwa na listwie wtryskowej, poniżej wartości minimalnej" - taką informację otrzymałem.

Panowie proponują wymianę czujników zaczynając od tego tańszego, mówiąc że to może być wina czujnika.

Oto numery Bosch czujników:

0928400498 ten został zastąpiony czujnikiem o numerze 0281002481

0281002494

Moje pytanie brzmi czy szukać używanych czujników na próbę aby sprawdzić czy to to czy lepiej kupić nowe po kolei?

Opublikowano

Tak,

serwis Boscha sugeruje wymianę najpierw 1 a jeżeli to nie pomoże to tego drugiego.

W internecie znalazłem informację iż:

13 53 7 788 685 została zastąpiona 13 53 7 805 733 - sugestia by go wymienić

i drugą, którą sugerują aby także wymienić jeżeli wymiana pierwszej nic nie pomoże:

13 51 7 787 186

Wiem że to są rożne czujniki, ale sugestia jest aby wymieniać je i sprawdzić czy to pomoże.

Opublikowano

Odebrałem dziś samochód z serwisu Boscha.

Poniżej zdjęcie wyników z diagnostyki.

https://zapodaj.net/0de89cdb65a3d.jpg.html

Czy błąd odnośnie świecy zapłonowej sugeruje aby ją wymienić?

Czy czujnik, który wyskakuje w kolejnym błędzie też należy wymienić?

Proszę o pomoc i sugestie.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

w końcu się udało. Śmigam autkiem od 3 tygodni i nic się nie dzieje. Rozwiązaniem na mój przypadek była wymiana czujnika położenia wału. Przez tyle czasu, tylko raz wygenerował błąd, który się pojawił na diagnostyce.

W sumie, tylko kilka razy był problem z odpaleniem od razu, przeważnie odpalał bez problemu.

Pozdrawiam,

Jakub