Skocz do zawartości

[E36 M43] Dziwny dźwięk pracy silnika (film)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. W moim samochodzie podczas pracy silnika słychać dziwny dźwięk - szurgot, który wydobywa się na moje ucho z okolicy wiatraka, paska wielorowkowego.

Załączam film:

Prosiłbym o pomoc i zaproponowanie diagnozy co może być uszkodzone, może ktoś spotkał się już z podobnym dźwiękiem? Prosiłbym również o zaproponowanie jakiś dalszych testów/działań, które mógłbym wykonać aby zdiagnozować co się psuje. Poza tym szmerem samochód nie ma żadnych innych niepokojących objawów niesprawności.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jakby się łożysko zajechało na pompie wody. Ściągnij pasek i posprawdzaj luzy na kołach, alternator, pompa wody, napinacze. Odpal na chwile bez paska i zobacz czy dźwięk ustał, jeśli tak to winowajcą jest któraś z rzeczy które wymieniłem wcześniej.
Opublikowano

Dziękuję kolego za odpowiedź. Zrzuciłem pasek i nastała cisza. Na alternatorze i pompie wspomagania luzów brak. Natomiast jest luz na kole pasowym pompy wody i na rolce napinającej - (na rolce jest mniejszy niż na pompie, dodatkowo podczas kręcenia rolką wydaje ona odgłos, taki świst- czy tak ma być?)

Jakiej marki pompę wody moglibyście mi polecić?

Opublikowano

No i gitarka. Ja tam zawsze wsadzałem ruvilla, tylko że do 2.0 miałem z metalowym wirnikiem, a do 2.8 już z plastikowym. Ale działa, jeździ i nic się nie dzieje, także polecam :). Co do rolki to też wymiana, chyba że wolisz poczekać aż zacznie wyć :lol: . A, nie zapomnij o pasku, chyba że masz w dobrym stanie, nie zajechany itp.

U mnie był taki luz: