Skocz do zawartości

E30 320 '90 dziwny problem z chlodzeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem z chlodzeniem i nie moge dojsc przyczyny - auto grzeje sie jak szybko jade (160-180 km/h) i jak ostroje ja traktuje w miescie - wskazowka wchodzi na 3/4 a nawet dalej ALE :

- wisko sprawne,

- nowy plyn,

- odpowietrzone 3x,

- termostat wymieniony jakies 9 msc temu - w zime nie bylo najmniejszego klopotu z nagrzewaniem i utrzymywaniem temperatury,

- nie bierze oleju, plyny chlodniczego, wszystko szczelne,

- chlodnica niczym nie oslonieta

Auto zaczelo mi sie tak grzac jak zrobilem ok 100 km z noga w podlodze, cos mnie napadlo i jezdzilem naprawde ostro, wydech nagrzal sie do czerwonosci itp...ale wtedy trzymal temp pieknie, problemy zaczely sie na 2 dzien, juz nie wiem co robic...co wymieniac, na obnizenie temperatury pomaga jednynie pelne otwarcie nagrzewnicy ale jest juz niestety na to za cieplo :cry:

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

przy odkreconym korku otwieralm przepustnice, wyglada na to ze nic nie blokuje przeplywu ale nie zaszkodzi sprawdzic :). Dzieki za rade.

P.S. Jak to najlepiej zrobic ??? Podlaczyc waz z woda i lac w nia wode ??

Opublikowano
Jak masz chłodny dolny wąż od chłodnicy lecący do obudowy termostatu to może nie być obiegu płynu. Wtedy sprawdź termostat. A jak nie on to może... A czy przypadkiem nie ukręciłeś wirnika na pompie wody?
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
no i panowie problem jest raczej natury elektronicznej niz technicznej, otoz wymienilem pasek klinowy, pozniej zmienilem jeszcze czujnik temperatury plynu i niby wszystko ok ale - dzisiaj wracalem z trasy - ok 300 km (ladowalem ile fabryka dala - temp caly czas na 1/2) i ja juz bylem w domu to przegonilem auto po uliczce tak: 1 opor, 2 opor, 3 opor - patrze a tu temp na czerwonym - zatrzymalem sie patrze temp dalej stoi - zgasilem auto - zdazylem odczekac 15 sekund i wkurwiony piescia walnelem w deske rozdzielcza, przekrecam kluczyk a tu temperatura ledwo co za 1/2 - ma ktos schemat polaczenia czujnika ze wskaznikiem, jutro mam zamiar wszystko rozebrac i znalezc przyczyne zlego wskazywania temperatury....

Opublikowano

Mam to samo. Raz na kilka tygodni zdarzy się, że wskazówka temperatury krotochwilnie wskakuje na 3/4 skali. Wystarczy puk puk w zegary i zaraz grzecznie wraca na połowę skali.

Niemcy projektowali połączenia elektryczne w zestawach wskaźników na normalne drogi, a nie na Camel (Polish) Trophy. :lol:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).