Skocz do zawartości

3,0si długo kręci po nocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, mam problem. Po nocy, albo kilkunastogodzinnym postoju długo kręci przed zapaleniem. Gdzie szukać przyczyny. W kompie zero błędów. Samochód chodzi normalnie. Wiem, że przyczyny najpopularniejsze to cofające się paliwo i zanik ciśnienia. Lub czujnik położenia wału. Jak to zdiagnozować.
Opublikowano
Oprócz paliwa dwa pozostale przypadki generują błędy kolego.Pisząć o tym,ze nie ma błędów skąd masz takie info ??
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
  • Autor
Oprócz paliwa dwa pozostale przypadki generują błędy kolego.Pisząć o tym,ze nie ma błędów skąd masz takie info ??

Błędy sprawdzam kiedy chcę, Posiadam skaner do BMW. Wszystkie parametry w normie i niema żadnych błędów.

Opublikowano
Mam pytanie . Na czym polega problem cofającego się paliwa i czy można mu jakoś zaradzić? U mnie przy odpalaniu na zimnym silniku czasami muszę dwukrotnie zakręcić rozrusznikiem . Dzięki za pomoc .
Opublikowano
Co do cofającego się paliwa, to kiedyś stosowało się zaworek zwrotny, ale w dieslach starego typu. Pompa nie trzymała właśnie paliwa w sobie. Była już wysłużona, dłużej trzeba było kręcić, aby paliwo na powrót dotarło ze zbiornika do pompy. W celu tego wyeliminowanie przed pompą na wężu paliwowym zakładało się zaworek zwrotny który utrzymywał paliwo w pompie. Tylko w benzynie z wtryskiem, to raczej po podaniu zapłonu zaczyna pracować pompa w celu wytworzenia odpowiedniego ciśnienia paliwa. Spróbuj może najpierw włączyć zapłon i poczekaj chwilkę. Jak zapali inaczej niż poprzednio, znaczy że może coś nie tak na trasie paliwa. Może właśnie gdzieś nie trzyma jakiś zawór ciśnieniowy.
Opublikowano
  • Autor
Pojawił się nowy problem, kuleje na biegu jałowym bez wrzuconego biegu. Co jakiś czas lrzej lub mocniej nim zatrzęsie. Zatelepie, jakby wypdła zapłon i to nie na jednym cylindrze. Brak błędów, nic nie wychodzi. Dzieje się tak na benzynie i silniej na gazie. pliss hlp.
Opublikowano
Ok a co to znaczy ,że masz skaner do bmw ?Masz kabel i Inpe?
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
  • Autor
Nie zaglądałem tu jakiś czas ale pragnę opisać efekt moich prac. Samochód działa jak ta lala. Wyjąłem kolektor dolotowy, wyjąłem zawory Vanos, wyjąłem filtry vanosów, obie disy z kolektora, odpinałem czujnik położenia wału, oczywiście jako, że mam gaz to wtryski gazowe, powyjmowane. Wszystko umyte, wysuszone i skręcone od nowa. Odplił od strzała i zero falowania, szarpania i jakichkolwiek problemów od strony silnika. Za to wczoraj pojawił się kolejny problem z nawiewami:) Przestały działać nawiewy do środka. Pojawił się błąd czujnika temperatury w trzecim rzędzie foteli. KOlega z forum miał taki problem, ale może Wy wiecie czy ten czujnik może mieć wpływ na nawiew z przodu?