Skocz do zawartości

[e36] M43 wybuch i wyciek płynu chłodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

Wczoraj zakupiłem e36 318i touring m43 byłem bardzo zadowolony do czasu. Generalnie auto ma tą "moc" o ile można to tak określić bo 115km w tej budzie furrory nie robi. Zrobiłem nią tego samoego dnia trase gliwice kraków gliwice. Całą droge wszystko było okej temp silnika na środku. Przyjechałem pod dom zostawiłem ja jeszce chwile na chodzie i patrze ze wskazówka temp na czerwonym polu, włączyłem ciepły nawiew do srodka, otworzyłem maske wyszedłem z auta i nagle było bum pełno pary i wylało sie mnóstwo płynu chłodniczego.

Tu moje pytanie co to może być? Uszczelka czy pompa cieczy, czy może jeszcze coś innego?

CZy da sie odpowietrzyć układ dolać płyny i jeździć az znów go nie wybije? Bo w takim wypadku pojade zwrócić ten pojazd bo mam na to 14 dni.

Proszę o pomoc pozdrawiam!

Opublikowano
A jakiś pomysł którędy mógł ten płyn uciec? Bo wszystkie śruby odpowietrzające są na swoim miejscu a w zbiorniku jest płyn na samym dnie.
Opublikowano

Siemka bardzo przepraszam za amatorkę okazało się że wąż ze zdjęcia to wąż który wchodził w chłodnice i to on wystrzelił wraz z plastikowym gwintem.

Tu pytanie czy wystarczy ze kupie nową chłodnicę albo założe go z powrotem odpowietrze i będzie git? Czy pasowałoby wymienić termostat?

Opublikowano

zależy dlaczego wystrzelił. Od chłodnicy zacznij, jak poprawnie odpowietrzysz to obserwuj jak auto osiąga temperature.

Termostat się bardzo łatwo i szybko sprawdza, zajmuje to dosłownie 5 minut w czasie którym pijesz piwo albo palisz papierosa albo popychasz pierdoły o czymkolwiek i czekasz aż auto się troche zagrzeje. Samo sprawdzenie termostatu zajmuje 5 sec, polega na dotknięciu dłonią węża przed termostatem i powinien być gorący, potem dotykasz za termostatem węża i również powinien być gorący. Jeśli jest chłodniejszy to termostat do zmiany.

Oczywiście wszystko musisz mieć odpowietrzone.

szukam