Skocz do zawartości

Blad sonda lambda za katalizatorem 318i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam w inpie mam blad sonda lambda za katalizatorem usunolem problem lecz problem wrocil silnik dziala nirmalnie czy wplynie to jakos na prace silnika i rozumiem ze musze wymienic sonde?
Opublikowano
usunales problem czy blad ? :D bo to jest spora roznica :D skoro się pytasz o wymiane sondy wiec tylko blad skasowales , jeśli jest uszkodzona to należy wymienić
Opublikowano
witam usunalem bład z komputera sondy jeszcze nie wymieniałem dziwi mnie tylko ze silnik pracuje rowno mimo zepsutej sondy za katalizatorem
Opublikowano

Cześć. Mam Bmw E46 318i silnik M43 B19 TU. Nie ma katalizatora. Do niedawna miałem problem z spalaniem. Auto paliło 15l gazu. Okazało się że była odpięta wtyczka od czujnika spalania stukowego. Po podpięciu moc wzrosła i spalanie spadło do 13l. Wymieniłem też świece na nowe. Ale po podłączeniu pod kompa pokazuje się Błąd 141 Lambda regulation control range block, wcześniej go nie było. Dodam że silnik pracuje bez zarzutów i mocy mu nie brakuje. Ale może przez ten błąd pali więcej niż powinien. Poniżej podaje link do filmiku gdy samochód jest podpięty pod program INPA.

I jeszcze dwa zdjęcia:

https://zapodaj.net/a53c183931b6c.jpg.html

https://zapodaj.net/424fe2420bcdb.jpg.html

Opublikowano
Może być przez zła mapę lpg albo np lewe powietrze, u mnie była sonda walnieta jak wyskakiwal ten błąd
Opublikowano
Na benzynie wykres wygląda tak samo. Szukałem i nic nie znalazłem by brało gdzieś lewe powietrze. :( A po wymianie sondy spalanie spadło?
Opublikowano

Nie zauwazylem mniejszego spalania , mialem 316i palilo mi kolo 10l lpg

Sonde mozna sprawdzic inpa powinny wartosci szybko sie zmieniac