Skocz do zawartości

E39 530d zawor,czujnik,doladowania turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WITAM Mam pytanie odnoscie zaworu doladowania turbiny sa dwa wezyki jednym wchodzi cisnienie a drugim wychodzi sprawa jest tego typu ze jezeli zatkam ten wezyk z niebieskim paskiem ktory idzie do turbiny a dmucham w ten ktory idzie od zbiorniczka podcisnienia to zawor przepuszcza powietrze i nie wiem czy powinien byc szczelny czy przepuszczac cisnienie??mam brak mocy z powodu podcisnienia wezyki sa dobre i wydaje mi sie ze to moze byc ten zawor bo skoro wezyki sa dobre...nawet jak wylacze silnik otworze maske to slychac jak syczy powietrze z tego zaworu prosze o pomoc jezeli ktos mial taki problem
Opublikowano

Sprawdź to w ten sposób - odepnij wężyk, który idzie od głównego węża podciśnienia do gruszki (aku podciśnienia) i zassij :D jak się da, to dobrze.

Z kolei nie powinno się dać w niego dmuchnąć. Jeśli dmuchasz i powietrze ucieka, to gdzieś jest nieszczelność - albo na wężykach albo w samym elektrozaworze.

Opublikowano
wezyki sprawdzalem sa dobre wsowalem w nie wezyk i mocno dmuchalem i sa szczelne. ja dmuchalem w ten zawor jak byl wyjety a musi byc podlaczony pod zasilanie i wtedy go sprawdzic dzisiaj mam czas to sprawdze.narazie wiem tyle ze samochod nie jezdzi tak jak wczesniej i ze jest problem z podcisnieniem
Opublikowano
wydaje mi sie ze zawor doladowania turbiny ale nie jestem pewien na 100% a czy istnieje sposob na sprawdzenie go? daje cisnienie ale slabe nawet sztangielka od gruszki sie nie podnosi
Opublikowano

Jak chce Ci się trochę pogrzebać, to podmień go z elektrozaworem sterującym EGR, bo są chyba takie same.

Albo niech mi to ktoś na wszelki wypadek potwierdzi :mrgreen:

Opublikowano
nie mam nikogo kto ma takie auto zeby podmienic zaworki a ominiecie zaworu i podlaczenie pezposrednie?