Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, wiem że część z Was ma opony o wyższym profilu, niż zaleca producent. Też chciałbym przy okazji kupić oponę o średnicy większej o 1cm, czyli takiej jak w temacie. Wiem, że duże znaczenie ma ciśnienie w oponach (poza typowymi wartościami, widzę że przód powinien mieć mniej o ok 0,2 niż tył). Podpowiecie coś? :)
Opublikowano

może i ma o wyzszym profilu ale węższe co daje to samo .Skoro producent podaje przy 225/55/17 to tego się trzymajmy.

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Chyba się nie zrozumieliśmy ;) Producent zaleca 235/55 R17, a ja chcę dać o 1cm węższe i 1cm wyższe, czyli 225/60 R17. Nie wiem dlaczego, ale BMW rozróżnia ciśnienie w zależności od wielkości opony... a że dla xdrive jest ono istotne, stąd chciałbym wiedzieć jakie powinno być. Np. 2.2 z przodu i 2.4 z tyłu?
Opublikowano

ok.ale 60 jest przy 215 z tego co pamiętam.Ja mam 235/55/17 lato 215/60/17 zima.Na letnie z przodu z powodu temperatur ładuje P-2.2 T-2.5 zima daje P-2 T-2.2 . Zakres jest na przodzie od 2 do 2.2 a tyłu od 2.2 do 2.6 w zaleznosci od obciążenia.Raczej z tego powodu nie powinno być problemu.

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Hmm no ok, to jeszcze inaczej :) 235/55 i 215/60 mają ten sam profil opony wyrażony w mm (różnica to zaledwie 0,5mm), a mi chodzi o to, aby wziąć oponę 225/60, która profil będzie miała o 5mm większy (łącznie koło będzie o 1cm większe). Wiem, że będzie przekłamanie licznika i z tym się liczę, natomiast wolałbym nie uszkodzić napędu złym ciśnieniem :)
Opublikowano

Skoro producent nie podaje takiej konfiguracji to nikt nie poda recepty.Pompuj tyle co tabela albo ciut wiecej.

Wysłane z mojego m1 note przy użyciu Tapatalka

• 2 miesiące temu...