Skocz do zawartości

E46 Compact 316 ti prośba o pomoc w diagnozie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, zanim ktoś usunie ten post niech dokładnie przeczyta a potem się wymądrza w sposób merytoryczny na ten konkretny temat. Zaznaczam,że przeczytałem chyba wszystko i dodatkowo byłem w warsztacie specjalizującym się w naprawie bmw. Otóż problem dot. wypadania zapłonu na drugim cylindrze w copmacie 316 ti z 2012 roku z autentycznym przebiegiem 146 tyś. Wymienione świece NGK. cewki Bosch, zero błędów na kompie -poza wspomnianym wypadaniem zapłonu na drugim cylindrze - diagoza warsztatu wytarty wałek rozrządu.(bez rozbierania) :roll:
Opublikowano

Jednak nie przeczytałeś wszystkiego ;)

Sam z tym styczności nie miałem, ale internet też mówi o wytartym wałku rozrządu (dokładniej - valvetronica)

O tym nie pisałeś więc zapytam, zamieniałeś cewki miejscami?

Jeśli zapłon wypada, to na pewno będą o tym błędy, tylko nie będzie przyczyny. Chyba, że wypada bardzo rzadko.

W ogóle to e46 produkowali w 2012r? Zakładam że chodzi o 2002r.

I skąd ta Twoja pewność o przebiegu 146k km?

Opublikowano
Oczywiście chodzi o rok 2002, cewki nówki podmieniane, przebieg autentyczny serwisowany wyłącznie ASO BMW pełna historia potwierdzona w aso w niemczech i w aso bmw polska,MAM WYDRUKI, czy rzeczywiście ten wałek może wytrzeć przy takim przebiegu i tylko i wyłącznie na jednym cylindrze :roll: :roll:
Opublikowano

Z tym silnikiem różne cuda potrafią się dziać.

Zapłon wypada cały czas, czy czasem, ale regularnie, czy tylko przy przyspieszaniu, zwłaszcza przy ruszaniu?

Atak już na boku, z jaką datą masz ostatni wpis z aso?

Opublikowano
Jak jeżdżę spokojnie to wszystko jest ok, natomiast jak zdecydowanie przyśpieszam to miga mi kontrolka silnika np. jadę 60 km/h na 4 biegu wciskam pedał gazu do oporu to kontrolka miga, ostatnio tzn. wczoraj na trasie 200 km ani razu nic się nie zaświeciło dopiero pod dużym obciążeniem silnika się zapala. A OSTATNIA WIZYTA W aso bmw GDYNIA maj 2016R.
Opublikowano

Skoro już świece masz nowe to na pierwszym miejscu podmieniłbym jednak cewkę 1 z 2.

Jak błąd wróci na tym samym cylindrze to może być rzeczywiście wałek. Ewentualnie zaśniedziałe kable zasilające drugą cewkę, ale to jest wariant dużo mniej prawdopodobny.

A czemu wałek się wytarł tylko na drugim cylindrze? Kiedyś w pewnym serwisie w łodzi usłyszałem, że w tym silniku lubią się krzywić zawory. Może leciutko się podgiął i elementy nim sterujące chodziły ciężej i wytarły wałek? Nie wiem, to już tylko taka moja teoria niepotwierdzona praktyką.

Jaki masz przebieg przy błędzie o wypadaniu zapłonu?

Nawiasem wracając do przebiegu. Jaki masz ostatni wpis z Niemiec, a jaki pierwszy z Polski?

A teraz coś mogącego obalić Twój przebieg :] Niemcy też cofają liczniki, tak, cofają. Ale inteligentnie. Przed każdym badaniem technicznym żeby płacić niższe ubezpieczenie ;)

Opublikowano
cewka dziś była podmieniana w warsztacie z nowej na inną nową i bez zmian, teraz przejechałem ze sklepu i silnik ok, to zawachenie pracy silnika obrotach około 2000 i tylko przy przyśpieszaniu, ile kosztuje taki wałek i czy ktoś to może regeneruje :?:
Opublikowano
ok, we wtorek jestem umówiony do innego warsztatu specjalizującego się w bmw to dam znać jak wyszło, myślałem że skoro regeneruję się wały korbowe, wałki rozrządu to też można :lol: w końcu to wytarty metal nad spawać oszlifować i git :lol: dam
Opublikowano
Witam , zgodnie z tym co mówiłem dziś byłem u mechanika i ten oświadczył, że trzeba zdjąć pokrywę i pomierzyć wałki :oops: nowy kosztuje 2480 zł. :roll: totalny kosmos, może też być uszkodzona dźwigienka 180 zł. ale chyba go oddam do naprawy już jutro cały czas przy dynamicznej jeździe wyskakuje p1345 i tyle
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, trochę to długo trwało ale jestem po wymianie wałka pośredniego oczywiście używanego :lol: silnik działa super pracuje równo, zapłon nie wypada jest dobrze wszystko wyszło 670 zł.