Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wymieniłem radio na ori cd business i chciałem się poradzić jakie glosniki...

Kiedyś było dodawane nagłośnienie i wygląda to tak

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160816/c4d2494aaeb3d29398e8a9749c494947.jpg

Wyciągnąłem wszystko... chcę podłączyć jeden głośnik na przód 6" lub owal 6x9

Jakie głośniki byście polecili żeby to ładnie grało, no i nie chce żadnych wzmacniaczy, samo radio.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

z tego radia nie pogra to. Samo radio ori ma za mało mocy żeby zasilić nawet te zwykłe papierowe ori głośniki.

Żeby to grało to jest kilka podstawowych zasad. Musi być prąd z radia lub wzmacniacza, niektóre głośniki zagrają ładnie pod samym radiem (np. helix) ale nie takim ori tylko takim normalnym, uniwersalnym które ma troche mocy na głośniki. Oryginalne radia nie mają nic mocy, niektóre głośniki potrzebują wiecej prądu i nie bedą dobrze śmigać na samym radiu (np. hertz)

Kupujesz zestaw odseparowany na przód czyli głośnik średniotonowy (woofer) i głośnik wysokotonowy (gwizdek, tweeter). Montujesz to wedle własnego uznania ale głośnik nie powinien być mocowany do luźnych powierzchni jak np. boczek drzwi. Powinien być zamocowany do drzwi do blachy za pomocą dystansu, lub w ori miejsce koło nóg. Mieści się tam bez rzeźby 13cm. Wysokotonowy możesz dać w ori miejsce w drzwi lub gdzie ci tam wygodnie. Do tego oczywiście zwrotnica która rozdzieli ci sygnał na głośnik srednio i wysokotonowy, dzieki temu masz fajniejsze średnie tony i wyraźny wokal. Dobrze żeby radio miało filtry górno i dolnoprzepustowe wtedy lepiej wysteruje zwrotnice i uzyskasz lepszy dzwiek.

Jeśli chcesz ori radio to musiałbyś wlutować wyjscia audio i zasilać głośniki wzmacniaczem.

Co do głośników to normalny okrągły głośnik średni i osobny gwizdek. Nie żadne owale, nie żadne łączone wynalazki. Widziałeś kiedyś na koncercie jakimś owalne głośniki ? kolejna sprawa to montujesz to wszystko z przodu i wystarczy. Tył możesz zostawić seryjny i przyciszyć radiem. Dlaczego ? dlatego że jak słuchasz muzyki to z jednej strony zazwyczaj, na koncercie słuchasz zazwyczaj przodem, nie siedzi nikt za widownią i nie gra z tyłu tego samego ? dlaczego ? dlatego żeby dzwiek się nie nakładał na siebie bo to psuje go (to nie dzwiek przestrzenny że ważne są głośniki z każdej strony, muzyka to nie dzwiek przestrzenny). Nie idziesz na ilość ale na jakość. Dobre radio to tak 300/400zł, do tego w miare zestaw odseparowany na przód to też okolice 300zł. Możesz również wygłuszyć miejsca montażu głośników i jeszcze lepiej to zagra. Taki zestaw pod samym radiem zadowoli wiekszość ludzi (tylko trzeba przypilnować żeby głośniki były odpowiednie do samego radia).

nawet spora różnica jest jak się wyciągnie seryjne radio i wsadzi jakieś lepsze JVC,Sony, Alpine itp. Nagle głośniki dostają sporo wiecej mocy od radia i zaczynają znacznie lepiej grać.

to takie podstawowe, najbardziej banalne zasady budowy i słuchania muzyki w aucie.

szukam