Skocz do zawartości

[E60] 3.0D 218KM - Problem z Dynamic Drive, śmierdzi gumą..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

pojawił się problem z E60.

Od niedzieli zauważyłem że akumulator jest jakby niedoładowywany. Odpalał, ale co raz ciężej, a w końcu wczoraj przy drugim rozruchu tego dnia nie odpalił. Przez noc naładowałem akumulator i dziś odpaliłem normalnie, zrobiłem około 20kilometrów po mieście w ciągu kilku rozruchów silnika i jest niby ok. Coś musi co jakiś czas niedogorywać. Poprzedni taki przypadek miałem w deszczowy dzień wiosną. Jechałem i nagle mi się rozładował akumulator w trakcie jazdy aż musiałem się zatrzymać z braku prądu. Naładowałem akumulator i wszystko było ok. ALternator ładował wtedy pełnym prądem i do niedzieli wszystko było ok. Z braku przyczyny wiosną nie wiedzieliśmy co z tym robić bo przyczyna była nieznana.

Godzine temu pojechałem na myjke żeby szybko opłukać samochód. Ruszyłem i zaraz poczułem smród spalonej gumy, szczególnie przy skręcaniu kierownicą. Pojawił się komunikat na czerwono że jest problem z Dynamic Drive. W trakcie jazdy jakoś to idzie jeszcze kręcić kierownicą, ale w trakcie stania w miejscu blokuje się ona w różnych momentach. Czyżby pompa od aktywnego wspomagania? Czy jakieś paski? Zaraz pójdę pod komputer i zobaczymy co za błędy będą. Choć pewnie będzie ich sporo i nie wszystkie prawdziwe przez wczorajsze rozładowanie aku gdy sprzęty zaczęły wariować i robiło się sporo komunikatów. M.in Dynamic Drive

Co to może być? Ktoś z Was miał podobny lub taki sam przypadek? Co było wtedy przyczyną?

Opublikowano

http://iv.pl/images/46955312896366204747.jpg

http://iv.pl/images/96139943120114350697.jpg

http://iv.pl/images/51959448006435865908.jpg

Oto 3 strony zrzutów błędów.

Dodatkowo zapomniałem napisać, że przy skręcaniu gdy działa aktywne wspomaganie towarzyszy też obcy, nieprzyjemny dźwięk który pokazuje że coś jest nie tak i że coś tam się męczy lub zużyło. Płyn od wspomagania wyleciał? W którym miejscu pod maską można sprawdzic jego stan?

Od miesiąca czy dwóch nawet przy skręcaniu, szczególnie w prawo, już jakieś cichy dźwięk obcy słyszałem, więc teraz coś się chyba już dobiło. Może faktycznie ten płyn od wspomagania ulatywał a teraz się zatarło lub jest temu bliskie?

A tu link do filmu na YT jak to wygląda z tą kierownicą: https://www.youtube.com/watch?v=bS1q2cGC8Qc

Opublikowano
Koło pasowe jest popękane, wykryte zostało to 2 tygodnie temu i na czwartek jestem umówiony na wymiane go. Myślicie że koło pasowe robi mi tam taki rozpiernicz, śmierci jakbym kapcie popalił z tyłu, psuje sterowanie kierownicą i powoduje ten problem z Dynamic Drive? Jeśli tak to bym się cieszył, bo boje się że i aktywne wspomaganie padło i coś jeszcze...
Opublikowano
Jak mi sie konczylo kolo pasowe to slychac bylo dziwne dzwieki, jak sie obrucilo to wspomaganie nie dzialalo jak nalezy no i smierdzialo spalona guma i do tego dym spod maski czasem lecial
Opublikowano
Jak mi sie konczylo kolo pasowe to slychac bylo dziwne dzwieki, jak sie obrucilo to wspomaganie nie dzialalo jak nalezy no i smierdzialo spalona guma i do tego dym spod maski czasem lecial

To bardzo możliwe że to właśnie to i oby tak było, a nic innego. Teraz to chyba bezpieczniej lawete brać na dojazd do mechanika. Bo jak się rozpadnie całkiem coś to 120pln będzie mało na naprawdę tego..

Opublikowano
Niestety kolo pasowe to koszt jakies 1200pln Corteco. Ja dojechalem do mechanika ale wylaczylem wszystko co obciazalo silnik, klima i alternator

A o tym że to taki koszt to mnie akurat nie uprzedził..

Opublikowano
Te 120pln to chyba za wymiane chce. Ja wymienialem to 1250zl plus 150 wymiana. Ale spoko mi ostatnio krzykneli w warsztacie gdzie zostawilem kupe kasy za wymiane kolektora wydechowego 700pln a pojechalem do znajomego mechanika to mnie wysmial i powiedzial ze za 200 mi to zrobi
Opublikowano
Te 120pln to chyba za wymiane chce. Ja wymienialem to 1250zl plus 150 wymiana. Ale spoko mi ostatnio krzykneli w warsztacie gdzie zostawilem kupe kasy za wymiane kolektora wydechowego 700pln a pojechalem do znajomego mechanika to mnie wysmial i powiedzial ze za 200 mi to zrobi

120pln to mi chodziło że koszt lawety ;] i że będzie mi głupio jak pożałuje, pojade na siłe na kołach, a koło pasowe pęknie całkiem, paski się wszystkie posypią i jeszcze więcej rzeczy, stane na drodze, i tak nie dojade i i tak wezwe lawete :mrgreen: