Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

W moim E46 świeci się kontrolka poduszek powietrznych. Chciałem zdiagnozować bliżej, więc zakupiłem kabel OBD + przejściówkę 20pin (Viaken), zainstalowałem INPĘ itp. Ten zestaw bez problemu łączy się z pozostałymi modułami (ECU, zegary, światła, EWS i inne które sprawdzałem), natomiast próbując się połączyć z modułem Airbag otrzymuję komunikat (jeśli dobrze pamiętam): IFH-0009: No response from control unit. Próbowałem na włączonym i wyłączonym zapłonie (nie wiem czy ma to znaczenie, INPA i kabel to wykrywa).

Jak mam to interpretować? Uszkodzony sterownik poduszki (czy wtedy świeciłaby się kontrolka?) - nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Jeśli faktycznie to sterownik, to przy okazji zapytam - używany z allegro trzeba jakoś zakodować? Jak się obchodzić z całym układem tak aby przypadkiem nie odpalić żadnej poduszki?

INPA 5.0.2, SP-Daten 50.2

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli wszystkie bezpieczniki OK i klema też to pewnie sterownik padł i trzeba go wymienić na używany lub nowy

tylko szukaj o takich samych numerach pewnie MRS3 (MRS2 lepiej nie ponieważ padają przy kodowaniu)

i nie może być wystrzelony , nie da się zakodować wystrzelonego

Oczywiście po włożeniu trzeba go przypisać do samochodu , VIN nie ma to tylko kodowania do serii z ZCS (328 nie ma jeszcze FA)

NCS profil Expertmodus i gotowe

Opublikowano
Jeśli wszystkie bezpieczniki OK i klema też to pewnie sterownik padł i trzeba go wymienić na używany lub nowy

tylko szukaj o takich samych numerach pewnie MRS3 (MRS2 lepiej nie ponieważ padają przy kodowaniu)

i nie może być wystrzelony , nie da się zakodować wystrzelonego

Oczywiście po włożeniu trzeba go przypisać do samochodu , VIN nie ma to tylko kodowania do serii z ZCS (328 nie ma jeszcze FA)

NCS profil Expertmodus i gotowe

Tak, bezpieczniki sprawdziłem. Zajrzałem dziś pod konsolę, mam MRSZ2 - co to znaczy że padają przy kodowaniu? W 100% przypadków każde kodowanie kończy się fiaskiem czy po prostu czasami? Czy w takim wypadku da się zamontować bezpiecznie MRSZ3 i będzie kompatybilne z autem?