Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy ktoś jest mi w stanie wypisać jakie części (numery części) będę potrzebował do wymiany obecnego nagłośnienia na Harman Kardon?

Obdzwoniłem kilka firm dzisiaj i jest to wykonalne ale jest problem z dostępnością elementów:

W skład instalacji Harman Kardon wchodzi na pewno:

Wzmacniacz

2 x subwoofer

4x głośniki średniotonowe

4x wysokotonowe

1 x glosnik centralny

2 x glosniki tylne

Chyba wiązka jest potrzebna, czy ktoś się orientuje co jeszcze?

Pozdrawiam

Olenek

Opublikowano

Tutaj znajdziesz wiele informacji - http://www.realoem.com/bmw/enUS/partgrp?id=KS42-EUR-06-2015-F15-BMW-X5_30dX&mg=65 .

Odtworzenie całego systemu wymaga zastosowania wszystkich elementów. Tylko wtedy ma to pełen sens ze względu na zastosowane DSP. W wersji Top HiFi jest więcej głośników w miejscach, których nie ma w niższych wersjach, więc do wymiany pewne elementy tapicerek. Trzeba się przygotować na konkretne rozłożenie wnętrza samochodu ze względu na sposób zasilenia poszczególnych głośników i ich lokalizację. Mając na uwadze to, że auto jest stosunkowo świeże, na rynku wtórnym części mało, a i musi ktoś to założyć, to zastanowiłbym się czy jest to opłacalne. Nagłośniałem już te auta. Również w wersjach OEMowych HiFi i myślę, że jest bardzo prawdopodobne (wątpliwości budzi koszt skompletowania całości, bo go nie znam), że w mniejszych kosztach można zrobić lepsze granie niż HK (to już pewnik) w tym samochodzie.

Opublikowano
Tutaj znajdziesz wiele informacji - http://www.realoem.com/bmw/enUS/partgrp?id=KS42-EUR-06-2015-F15-BMW-X5_30dX&mg=65 .

Odtworzenie całego systemu wymaga zastosowania wszystkich elementów. Tylko wtedy ma to pełen sens ze względu na zastosowane DSP. W wersji Top HiFi jest więcej głośników w miejscach, których nie ma w niższych wersjach, więc do wymiany pewne elementy tapicerek. Trzeba się przygotować na konkretne rozłożenie wnętrza samochodu ze względu na sposób zasilenia poszczególnych głośników i ich lokalizację. Mając na uwadze to, że auto jest stosunkowo świeże, na rynku wtórnym części mało, a i musi ktoś to założyć, to zastanowiłbym się czy jest to opłacalne. Nagłośniałem już te auta. Również w wersjach OEMowych HiFi i myślę, że jest bardzo prawdopodobne (wątpliwości budzi koszt skompletowania całości, bo go nie znam), że w mniejszych kosztach można zrobić lepsze granie niż HK (to już pewnik) w tym samochodzie.

Już wcześniej trafiłem na tę stronę. Znalazłem komplet głośników(13szt) za ok 4000zl, dodatkowo dochodzi kupno wzmacniacza za ok 1400zl, no i pewnie jakieś okablowanie, wiązki itd.

Nie wiem w ilu można się zamknąć. 8k? Przyznam szczerze, że nie wiem czy wymiana będzie konieczna bo nigdy nie słyszałem tego zestawu na żywo.

W moim E70 mam individual i boję się, że jakość dzwięku spadnie diametralnie i nie będę w stanie tego ścierpieć.

Znalazłem też kilka informacji, aby wymienić istniejące głosniki głośnikami lepszej jakości np Focal, ale nie wiem na ile to pomoże.

http://www.carelectronicsnottingham.co.uk/bmw-audio-upgrades.html

Znalazłem jeszcze coś takiego: http://parts.auto-dynamics.pl/audio/2239-system-audio-bmw-serii-x5-f15-premium-stage-1-glosniki-bavsound-subwoofer-hifi-dzwiek-moc-zestaw-komplet.html

Nie chciałbym rozbierać wnętrza, ale nie chce też mieć czegoś co nie będzie spełniało moich oczekiwań

Opublikowano
Wbrew pozorom zakup wiązki okablowania również może być kosztowny oraz do tego dochodzą tapicerki. W Top HiFi w tylnych drzwiach jest dodatkowo tweeter, więc wypada je wymienić. Analogicznie tylne słupki, w których Top Hifi ma głośniki. Do tego ogrom pracy do wykonania. Też nikt tego za 500 nie położy. Może okazać się, że spokojnie przekroczysz kwotę 10k. W tym budżecie już naprawdę można budować dobrej klasy system audio. Nie będzie miał kilkunastu głośników, bo nie o to w tym chodzi, ale zagra na pewno bardzo dobrze.