Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kupiłem taki interfejs, podłączam go do 20 pinowego złącza wg. tego schematu:

gnd pin 19

12+ pin 14

k-line pin 20,17

l-line pin 15

I o ile na fejsie świeci się zielony led, to po odpaleniu na komputerze bmw scanner 1.3.6 jest tak jakby nic nie było podłączone (Windows XP Pro, płyta Gigabyte GA-G31MX-S2).

Potrzeba do tego jakieś sterowniki? Używam programu BMW Scanner 1.3.6. Albo ustawić opcje portu COM w systemie? lub w BIOSie ustawić jakoś communication port? (bo jest taka opcja)

Dodam, że INPA działa wybornie na tym samochodzie.

Liczę na Wasze sugestie, pozdrawiam!

//EDIT 05.08 22:50//

Zauważyłem, ze czerwona dioda miga przy wciśnięciu load units więc ma komunikację z komputerem ale jest error mówiący o braku komunikacji. Teraz wydaje mi się że wystarczy odpowiednio ustawić port COM, tylko jak???

//EDIT 06.08 14:58//

W porcie 20 pinowym nie ma pinu 15 i 17, czy to może być przyczyną? O ile dobrze wiem to pin 17 można zastąpić 20, ale co zrobić z 15 (L line)?

///TDS Power
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W porcie 20 pinowym nie ma pinu 15 i 17, czy to może być przyczyną? O ile dobrze wiem to pin 17 można zastąpić 20, ale co zrobić z 15 (L line)?

Musisz mieć ori port RS232w laptopie żadne przejściówki rs/na USB najlepiej na WIN XP 32bit

jak masz E39 z 99roku TDS jak w opisie to nie masz linii L (dla aut przed 96rok) masz tylko linie K na pinie 17 lub 20 (w przejściówce oba piny łączymy)

podpinasz interfejs do laptopa i do samochodu odpalasz laptopa (aby nie uszkodzić rs232) włączasz zapłon dopiero instalujesz pa-soft do portu rs232 nie potrzeba sterowników jak do USB 1.4.0

GND to pin 19

zapłon IGN to pin 16

akumulator to pin 14

linia L to pin 15

linia K to pin 20 najczęściej ale łączone z pinem 17 zobacz w swojej wtyczce obd 20pin okrągła w samochodzie

czy masz pin 17 czy 20 do lini K i czy masz pin 15 do linii L

COM1 lub jak producent interfejsu zaleca COM2 to trzeba COM 2 nic nie ustawiamy w porcie to nie usb

(jak nie masz instrukcji od viakena to mogę podesłać ale tam nic nie pisze jakiś konkretów )