Skocz do zawartości

E36 1.6 problem z mechanizmem szyb, buczenie mostu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nabyłem 316 e36 compot w bardzo dobry wyposażeniu i stanie za śmieszne pieniądze. Olej juz praktycznie wybrałem. 2015 roku niemiec lał castrol edge turbo diesel 5w-40 (why?!). Po przewertowaniu wątku z olejami wybór padł na Valvoline MaxLife 5W40 - praktycznie 0 złych opini. Niestety samochód dręczy parę przypadłości:

1. Mechanizm prawej szyby - po rozebraniu okazało się, że ten stelaż jest masakrycznie pogięty, plastikowe uchwyty połamane. Co mogło być tego przyczyną? Objawy były następujące: wypadająca szyba z prowadnicy, jeżeli szyba była zamknięta i nacisnęło się zamykanie to mechanizm strzelał (uderzał?). Mechanizm mam do wymiany aczkolwiek dobrze by było poznać przyczynę, żeby znowu się nie pogiął.

2. Hmmm buczenie tylnego mostu? Dźwięk dochodzi z tyłu samochodu przy dodawaniu gazu - narasta wraz z obrotami do pewnego momentu i później jakby ginął? (powyżej 5tys obrotów)

Link do audio https://youtu.be/ZEo0q7eBT5U

3. Widział ktoś może poradnik jak zdjąć podsufitkę i słupki? Bo mi materiał się zaczął odklejać i mam na suficie namiot. Co jest tego przyczyną?

Z góry dziękuję za pomoc.

PS: nigdy więcej przedniego napędu - zupełnie inne prowadzenie :) tym bardziej z m-technic

Opublikowano

Mhm.

2. Ten dźwięk przy dodawaniu gazu jest bardzo głośny, dochodzi z tyłu samochodu i przy 120-130 jest praktycznie nie do wytrzymania. Nie wyobrażam sobie jechać nim gdzieś w trasę. Najlepiej to słychać od 13 sekundy nagrania.

Opublikowano

1. Wymień mechanizm, przesmaruj, zwróć uwagę na prowadnice i uszczelki. Mechanizm jest na nitach i to solidnych, bez dobrego wiertła nie podchodź.

2. Ciężko powiedzieć, czy to dyfer czy coś innego, ale jedź na podnośnik ,rozpędź auto i usłyszysz co "buczy"

3. Robiłem to u siebie, prosta sprawa, najwięcej zabawy jest z szyberdachem jeśli takowy posiadasz

słupki są mocowane na spinkach, trzeba odkręcić pasy i wyszarpać, poodginać uszczelki i wyciągnąć sufit, w comapcie masz ten plus, że podsufitka wychodzi przez tylną klapę bez problemów, jak chcesz też ściągnąć podsufitkę z szybra to poszukaj mojego opisu na tym forum,

Opublikowano

Super dzięki za informację i pomoc.

1. Narazie zamknąłem i nie ruszam muszę parę technicznych spraw naprawić. Mechanizm był tak pogięty, że jak zobaczyłem jak powinien wyglądać to byłem w szoku...

2. Tak też zrobię, wszyscy z którymi jechałem mówią. że to bardziej któryś z tłumików. Z racji tego, że jak odejmę gazu to dźwięk znika (gdyby most to dźwięk by nie ustawał). Siedziałem ostatnio pod nim jak zmieniałem olej i nie było żadnych dziur i wyglądało wszystko ładnie. BTW przebieg 240tysi i pełen syntetyk 1000km przejechane i zero ubytku i dymienia - me gusta :D

3. Nie mogę jakość znaleźć tego tematu z podsufitką w kompocie z szybrem. Masz może pod ręka linka?

PS: boshowskie świece już czekają na montaż, jutro wejdą ;) jeszcze do tapicera z przetartą skóra, pomalowanie skór i będzie salonówka ;)

Opublikowano
Super dzięki za informację i pomoc.

1. Narazie zamknąłem i nie ruszam muszę parę technicznych spraw naprawić. Mechanizm był tak pogięty, że jak zobaczyłem jak powinien wyglądać to byłem w szoku...

2. Tak też zrobię, wszyscy z którymi jechałem mówią. że to bardziej któryś z tłumików. Z racji tego, że jak odejmę gazu to dźwięk znika (gdyby most to dźwięk by nie ustawał). Siedziałem ostatnio pod nim jak zmieniałem olej i nie było żadnych dziur i wyglądało wszystko ładnie. BTW przebieg 240tysi i pełen syntetyk 1000km przejechane i zero ubytku i dymienia - me gusta :D

3. Nie mogę jakość znaleźć tego tematu z podsufitką w kompocie z szybrem. Masz może pod ręka linka?

PS: boshowskie świece już czekają na montaż, jutro wejdą ;) jeszcze do tapicera z przetartą skóra, pomalowanie skór i będzie salonówka ;)

http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=68&t=159493