Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, witam wszystkich na forum :)

Od czerwca jestem szczęśliwym posiadaczem F48. Wszystko było by prawie idealnie, gdyby nie to, że auto (zaznaczam, że kupowałem nowe z produkcji) przyjechało z uszkodzoną powłoką lakierniczą maski - na rancie z przodu odpryskł lakier razem z podkładem, właściwie widać kawałek blachy na powierzchni około 0,5cm, samo uszkodzenie ma powierzchnię około 1cm. Sprzedawca oczywiscie sfotografował wszystko i obiecał, że sprawa zostanie załatwiona zgodnie ze standardami BMW, a my szczęśliwi wyjechaliśmy z salonu nowym autem. Po tygodniu zostałem poproszony o wizytę w serwisie, celem oceny przez ich rzeczoznawcę. Kolejno po następnym tygodniu (czyli wczoraj) dostałem informację, ze mogę zjawić się w salonie celem naprawy uszkodzenia - malowania klapy!

Moje przemyślenia w tym temacie są takie, że nie jestem do końca pewien, czy mógłbym domagać się wymiany maski na całkowicie nową z produkcji. Rozumiem doskonale, że malowanie zostanie (a raczej powinno, tego można oczekiwać od aso) być wykonane należycie, gwarancja na lakier i powłokę dalej biegnie ale - samochód tak naprawdę już będzie naprawiany, przez co traci na wartości.

Chciałbym poznać Waszą opinię w tym temacie, nie jestem człowiekiem kłótliwym, więc zanim wyrażę swoją opinię w BMW chciałbym zaczerpnąć Waszej opinii jako dużo bardziej doświadczonych w takich i podobnych sprawach. Z góry dzięki :)

Opublikowano
Ja bym mimo wszystko upierał się przy wymianie maski na nową gdyż auto po malowaniu elementu straci więcej na wartości niż po wymianie maski. Takie jest moje zdanie. Chociaż z drugiej strony załatwiłbym to na spokojnie bez awantur, tylko rzeczowe argumenty. Jeżeli mimo wszystko dojdzie do malowania to koniecznie poproś o dokumentację fotograficzną z przebiegu malowania i szczegółowy dokument potwierdzający i opisujący taką naprawę. Wszak to nowy samochód.
Opublikowano
Dobry pomysł z tą dokumentacją po ewentualnym malowaniu. Tak czy tak, będę próbował wywalczyć nową maskę albo jakiekolwiek zadośćuczynienie - choćby rok dodatkowej gwarancji :)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Udało się - dodatkowy rok gwarancji do 200kkm (wartość około 1400zł) gratis! Zakładając, że nic się nie popsuje, to BMW jest "zarobione" haha ;) Uh, czyli chip zostanie odłożony o kolejny rok :D