Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj zabrałem się za wymianę niedziałającego przycisku (całego uchwytu z przyciskiem) tylnej szyby w E61. Taśma w przycisku ze starości się rozszczelniła i łapała wilgoć co powodowało otwieranie się po deszczu samoczynnie szyby. Po czasie przycisk przestał działać.

Odnośnie wymiany, mi zajęła 1,5h a mogła 20 minut.

Na rynku można dostać 2 rodzaje przycisków, te stare z aluminiową tulejką oraz nowe całe z plastiku. Proponuję kupić cały plastikowy ponieważ problem opisany poniżej się kiedyś może powtórzyć.

Wymiana jest banalnie prosta 5 śrubek.

Opiszę to po kolei:

0. Całość robić na otwartej szybie. Jak nie da się otworzyć bo przycisk nie działa to są na to sposoby. Nie będę ich tu opisywał ale tylko wspomnę że od bagażnika da się to zrobić lub np przez INPĘ

1. Zdejmujemy osłonę śruby wycieraczki

2. Odkręcany śrubę trzymającą wycieraczkę (klucz 13) i zdejmujemy ją razem z podkładką. Gdy nie chce zejść można użyć ściągacza (lecz w tym miejscu nie powinno być jeszcze problemów)

3. Odkręcamy nakrętkę trzymająca uchwyt z przyciskiem (klucz 24), zdejmujemy plastikową podkładkę.

4. I to jest kluczowy moment, jeśli uchwyt posiada wewnątrz aluminiową tulejkę mamy mały problem, jeśli jest cały plastikowy (raczej mało prawdopodobne w starszym samochodzie) po prostu go zdejmujemy.

5. Pewnie w tym momencie odkryłeś tulejkę i wiesz że będą kłopoty - słusznie, tulejka aluminiowa zapiekła się na gwincie.

odpuśćcie sobie od razu wszelkie odrdzewiacze, WD-40, i inne super sposoby na poluzowanie zapieczonych śrub - przy zapieczonym utlenionym aluminium to nie działa. Ja straciłem na to 1h

Plastikowy uchwyt trzeba oddzielić od tulejki a tulejkę przepiłować i zdjęć kleszczami.

Ja uchwyt podzieliłem na kawałki lutownica, bardziej bezpieczne dla szyby niż brzeszczot czy szlifierka lub dremel,

Pocięty lutownicą uchwyt zdjąłem w 3 częściach i została sama tuleja + kable.

Tulejkę najlepiej naciąć brzeszczotem od tyłu (tam posiada ona wycięcie dzięki któremu mamy mniej piłowania. Piłowanie idzie gładko bo to AL

Przepiłowaną tulejkę oddzielamy bez problemu od reszty kleszczami.

6. otwieramy szybę i zdejmujemy 2 zaślepki śrub

7. odkręcamy 2 śruby (klucz 10), zdejmujemy osłonę

8. Odkręcamy mechanizm (1 śruba 10)

9. Odpinamy wtyczkę przycisku.

10. Po wyjęciu mechanizmu czyścimy wszystko starannie, zwłaszcza utlenione aluminium warto przejechać drobnym papierem

11. Składamy wszystko w odwrotnej kolejności i gotowe.

Przed zatrzaśnięciem sprawdź czy nowy przycisk działa.

Zdjęć nie robiłem ale jak ktoś potrzebuje to mogę narysować co i gdzie ciąć.

Co do dokręcania dużej śruby to spokojnie, szyba nie pęka ponieważ uchwyt opiera się o stelaż, zresztą ciężko uszkodzić hartowaną szybę plastikiem z gumą.

Uchwyt bez tulejki aluminiowej 61319200673 (takiego szukajcie)

Uchwyt z tuleją - już nie produkowany ale leżaki można dostać 61319218995 (raczej unikajcie)

Zamieszczam poglądowe zdjęcie jak ciąć i topić.

Kolor różowy to miejsce topienia plastiku lutownicą

Kolor niebieski to miejsce przecięcia tulejki brzeszczotem

8198d8557aac4.jpg

Powodzenia.

http://img30.imageshack.us/img30/5268/minie61.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dzięki kolego! tego właśnie potrzebowałem. W mojej E91 zapiekła się wycieraczka i nie ma szans na odkręcenie tego badziewia, słyszałem coś o rozwiercaniu ale nie mogłem znaleźć relacji z tego co i jak. Pozostaje mi tylko zakup przycisku, a myślałem że będę musiał całe łożysko mechanizmu wymieniać.
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam

Rozebralem ten przycisk na czesci zostala mi ta tulejka i mam problem bo tak jest zapieczona ze nie idzie z nia nic zrobic .

Pomocyy

http://imageshack.com/a/img923/4827/rpuSdd.jpg

http://imageshack.com/a/img922/6010/dLWpFa.jpg