Skocz do zawartości

E90 Wymiana TCU Everest na TCU 1,5 MOST ECE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie, nie jestem pewien czy to ten dział czy bardziej do kodowania i diagnostyki więc w razie czego proszę o przeniesienie.

Posiadam E90 z 2005r z systemem iDrive i modułem TCU E60 Everest oraz miejscem na tel w podłokietniku. Postanowiłem go wymienić na moduł TCU 1,5 MOST ECE który powinien łączyć się z telefonem przez BT.

Ogólnie mechanicznie wszystko pasowało plug&play. Sprawdzałem NCSem i w FA była już wbita opcja $633 więc nic nie zmieniałem. Problem polega na tym, że telefon nawet nie wykrywa modułu bluetooth w aucie (jak był zamontowany everest też był niewidoczny) tym bardziej w ustawieniach iDrive nie ma opcji bluetooth. Znalazłem podobny temat na innym forum i pisali, że wystarczy zamontować TCU 1,5 i doposażyć $633 i powinno wszystko działać a tu nic. Macie jakiś pomysł co może być nie tak lub co jeszcze ewentualnie mogę sprawdzić/zakodować? Czy jeśli do modułu nie dochodzi prąd to powinno pokazać jakiś błąd?

Opublikowano
  • Autor
Jeśli masz taką opcję to chętnie. Może rzuci to trochę światła na sprawę bo już kombinuje któryś dzień na wszelkie sposoby znalezione w necie i dalej nic :mad2:
Opublikowano
  • Autor
Dzięki za chęci, ale już nie trzeba. Problem rozwiązało kodowanie modułu CAPPL pustym plikiem .man Opcja bluetooth pojawiła sie w iDrive :cool2: