Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie wszystkich. Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem BMW F30 320d Sportautomatic Sportline. Auto odkupiłem z Bmw banku z Niemiec jako poleasingowe także wszystko miałem wymienione na tip top. Nim założyłem ten temat długo śledziłem wątki na najróżniejsze nurtujące mnie tematy. Mam kilka pytań o które już muszę zapytać osoby znające się na rzeczy.

1. Olej. Mam oryginalny olej Castrola chciałby

go wymienić na lepszy typu Motul , Ligui Moly. Auto ma przebieg 150 tys. I czy wymiana oleju na lepszy nie rozszczelni go czy coś innego niepokojącego może się stać? Który z olei bardziej polecacie? Mimo ze to moje pierwsze auto z Bawarii nie będzie ono katowane, mimo że jeżdzę dynamicznie, chce jeździć zgodnie z przeznaczeniem choć czasem na autostradzie trzeba wypalić odpowiednio Dpf.

2. Olej w skrzyni biegów i cały jej serwis. Wszyscy polecaliście robić to regularnie co 60 czy 70 tys. Olej nie był w niej wymieniany a chodzi obecnie rewelacyjnie. Wole to zrobić porządnie. Kto pomógłby mi to zrobić, albo kogo polecacie? Wymienić olej, uszczelki, śróbki, miskę , by było perfect? Okolice Częstochowy do 150 km. Często jestem w Opolu. Jeżeli ma być konkretnie dojadę gdzie trzeba.

3. Klocki hamulcowe. Komputer wskazuje wymianę za 2 tys km. Serwis Frank Cars zawołał 1200 albo więcej zł. Za Oem i robote.

O klockach czytałem ze polecacie Ferrodo, Textar, Jurid, EBS itd. Jeżdzę dynamicznie ale w miarę bezpiecznie prędkości 200 to może tylko w Niemczech rozwinę, ale załóżmy ze ktoś mi zajedzie drogę i nie chciałbym spalić ich. Pytanie jakie klocki i kto to może juz razem kompleksowo zrobić?

4. Jakiś lepszy filtr powietrza ? (Tutaj przyznam nie przeczytałem i nie szukałem. )

5. Mod komputerowy. Wyłączenie lub odwrócenie włączania przycisku Start Stop. Nie mogę z tym jeździć, za dużo lat manualem. Odblokowanie dodatkowych funkcji komputera? Tez by wchodziło w grę.

6. Tłumik końcowy. Jedna rureczka smutno wyglada i chodzi bardzo Cicho. Mam wersje bez mpakietu. W jaki sposób można założyć dwie rurki? Dzwoniłem do MG Motorsport tłumik wykonają za 2600 zł. Tylko ciecie zderzaka. Dyfuzor w mpakiecie jest wyciągamy, tutaj cały na stale. Czy da się wyciąć środek na przetłoczenia i założenie dyfuzora takiego jak ma mpakiet ? Albo czy są nakładki jakieś ?

7. Jak można zaimportować utwory mp3 z pendrivea na dysk? Mam nawigacje premium a import mogę zrobić tylko z płyty CD. Czy istnieje ta możliwość.

8. Chciałbym maksymalnie zabezpieczyć lakier samochodu i Zrobic jego detsiling. Na masce mam odpryski lakieru od jazdy. Nie chce jej malować czy mozna to jakoś odrestaurować ? I jezeli to u kogo.

Auto bez Xdrive

Z góry dziękuje za odpowiedzi na nurtujące pytania. Jeden długi a konkretny. Nie chciałem męczyć Was co chwilę. Zależy mi na nie mechaniku, który wykona mi to od serca i dobrze. Czytałem ze MAuto robi dobrze, ale maja ceny jak serwis. Mogę tyle zapłacić, ale wolałbym to oddać jakiemuś zaufanemu forumowiczowi by zarobił niż dopłacać za ta sama a wcale nie lepszą usługę w ASo.

Pozdrawiam Michał.

Edytowane przez NumB-3R
Opublikowano

@Michal

Bardzo dobry temat. Czekam rowniez co ludzie napisza. Gwarancja za miesiac mi sie konczy na F30 i nie bede zmuszony juz wszytskiego robic w NL ASO.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zależy mi na nie mechaniku, który wykona mi to od serca i dobrze.

i za tanio :mrgreen: :duh:

z każdym tematem coraz śmieszniej i coraz śmieszniejsze )))))))

Opublikowano
Co do serwisu w Czewie poza ASO to Bosch Anioł na lwowskiej... co do lakiernika to Mlek...co do zabezpieczenia Havanna...
Opublikowano
Zależy mi na nie mechaniku, który wykona mi to od serca i dobrze.

i za tanio :mrgreen: :duh:

z każdym tematem coraz śmieszniej i coraz śmieszniejsze )))))))

Kolego gdzie napisałem tanio ? Śmieszne są odpowiedzi takich ludzi jak ty co nic nie wnoszą a świadczą tylko o Twoim poziomie. Stać mnie na serwis tak samo jak innych forumowiczów, ale po tym co czytałem serwis także partoli robotę. Wielu z Was jeździ do innych co robią dobrze a nie doliczają kosmicznych marży. To jest kwestia oszczędzania lub przeznaczenia pieniędzy na lepsze części a nie pracę taką sama jak w ASO.

Mam nadzieję ze ktoś inny jeszcze dodatkowo się wypowie do innych pytań.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie ma co zwracać uwagi na takie posty jak powyżej.

Odnośnie detalingu to faktycznie w Częstochowie jak robiłem research dobre opinie ma havana - najlepiej podjechać i zobaczyć na własne oczy jakiś projekt przed i po.

Opublikowano
Dziękuje Bardzo za wypowiedź. Czy jeszcze ktoś może mi doradzić w sprawie podpunktów, jakie klocki, z tymi olejami czy coś może się rozszczelnić w skrzyni lub silniku.
Opublikowano
Ad. 7: W mojej nawigacji professional import mp3 z pendrive dziala tak samo jak zapisywanie z CD. Wystarczy wybrac odpowiedni utwor lub folder, a nastepnie uruchomic funkcje zapisz na dysku.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano

Witam Cię i dziękuje za informacje. Przeglądałem ten element i byłby idealny, pytanie czy poprawia coś się dźwięk ? I czy mógłbyś zdradzić ile kosztuje ten element, robocizna i kto podjałby się wykonania ? Może byc na PW jeżeli coś.