Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam e90 które miało przygodę z barierką, uszkodzony był przód ale auto nie zgasło podczas kolizji. Nie jestem teraz pewien na 100% ale chyba auto paliło po tym zdarzeniu. Dziś chciałem je odpalić i jest kicha. Naładowany nowy aku, drugi aku po kablach. Nawet po kablach podłączałem się do drugiego samochodu. Wałem silnika można kręcić grzechotką a rozrusznik w najlepszym wypadku zakręci wałem 1/4 obrotu i dalej nie ciągnie. Kable po paru próbach tak gorące że jednym się poparzyłem. Co ciekawe podczas prób kręcenia kontrolki ani navi nie przygasa. Rozumiem że klema odpada bo by wogóle nie było prądu w aucie ?
Opublikowano
Jak mogę ją sprawdzić ? To jest to czerwone cudo na aku ? Dziwne że by rozrusznik "cykał" i czasem coś przekręcił po wcisnieciu guzika :/
Opublikowano

Pierwsze co sprawdź to:

- czy na kablu plusowym przy rozruszniku jest napięcie przy rozruchu,

- czy blok silnika ma kontakt z masą, bo jak nie ma to dawanie napięcia przez kable z innego samochodu na puntky +/- pod maską niewiele da.

Podpięcie pod kompa pewnie wiele by pomogło. Teraz to wróżenie z fusów. Przeczytaj też sobie temat, kilka pozycji pod Twoim "Ku przestrodze..." może Ci trochę rozjaśni kwestie o klemie i napięciu pod maską. Kilka rzeczy dzięki temu wykluczysz, np. klemę, akumulator, rozrusznik itd.

Opublikowano
W ktorym miejscu najlepiej dodatkowo zmasować silnik do budy ? Zrobiłem kilka dodatkowych mas silnik-buda i bez rezultatu. Otworzylem ten diwajs na klemie i te czarne bezpieczniki wygladają ok. Dodatkowo przyłożyłem ten gruby czerwony przewód prosto do + i też zero zmiany. Klema wyglada na nietkniętą. Z rozrusznikiem bedzie troche misja zeby się dostać w moich warunkach.
Opublikowano
Jakie w ogóle masz uszkodzenia? Poduszki wystrzeliły, pas przedni cały? Na plusie rozrusznika musisz mieć napięcie przy rozruchu a blok ma mieć kontakt z masą. Od tego zacznij. Będziesz wiedział, czy to błąd elektryki przed rozrusznikiem, czy wina rozrusznika lub jakaś awaria mechaniczna za rozrusznikiem. Bez kompa to błądzenie po omacku. Napisz skąd jesteś może ktoś się znajdzie kto podepnie Ci auto pod komputer.
Opublikowano
Tak poducha wystrzeliła, pas przedni rozebrany, kółko wspomy uszkodzone wiec nie ma paska. Silnik sie nie przestawił. Mam inpe i w sterowniku silnika nie ma błędów. Synchronizowalem tez immo ale to nie to bo z immo by wogole nie "cykal". A tu jest cykniecie i lekko lampka na suficie przygasa ale dosłownie delikatnie. Rozrusznik jest masowany bezpośrednio do bloku? Bo to jest tak dziwne jak by moze jego masa była słaba. Jestem z choszczna to 35km od Stargardu i 50 od Gorzowa wlkp
Opublikowano
Rozrusznik do bloku, blok kablem od spodu do karoserii. Oprócz tego co wyżej napisałem, klema SBT do sprawdzenia w pierwszej kolejności + błędy we wszystkich modułach w szczególności CAS i Airbag.
Opublikowano

https://youtu.be/NCYPAjDe9zA

To jest maks co zakręcił. I były dwa aku podłączone jeden z tylu drugi po kablach ktore aż sie gorące zrobily.

Klema sprawdzona multimetrem.

Błędy w CAS i airbag kasowałem wszystko, teraz nie mam kabla bo jest w e87 dziewczyny.

Mogła sie masa uszkodzić miedzy blokiem a buda ale wydaje mi sie ze dobrze teraz zmasowalem oddzielnym kablem.

No nic, zostaje chyba podnieść auto i sprawdzic jaki prąd idzie na rozrusznik

Opublikowano
No jak jest tylko jeden naladowany aku to klikanie. Tutaj był po kablach drugi aku + prostownik. No i największy gryps że wałem można kręcić grzechotką także nic go nie trzyma ani nie ma jakiś oporów większych od sprężania. No nic chyba zostaje podnieść auto i sprawdzić rozrusznik może się coś oberwało jak ściągaliśmy go z lawety. Rozrusznik jest po stronie pasażera ?
Opublikowano

Jak sie dobrać do rozrusznika ? Trzeba zdejmować kolektor dolotowy??

https://youtu.be/YZ9NhtIqS94

Kręciłem grzechotka wałem jak druga osoba próbowała odpalać i na 100% wyrzuca bendix, bo czułem ze kręcąc wałem kręcę tez rozrusznikiem. No ale rozrusznik nie startuje